1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Stavba druhé části obchvatu Znojma pravděpodobně začne příští rok

road construction 3Znojmo - Stavba druhé části obchvatu Znojma pravděpodobně začne příští rok.

Vláda má připravených 600 milionů korun, záměr projedná spolu s dalšími připravenými silničními stavbami do dvou týdnů, řekl při návštěvě Znojma premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Přislíbil také 300 milionů korun na obchvat nedalekých Lechovic na trase Brno-Znojmo.

Téma městského obchvatu ve Znojmě v posledních dnech ovlivnilo tamní předvolební boj. Ministr dopravy Antonín Prachař (ANO) přišel s myšlenkou zcela nové trasy obchvatu, vedené dále od města, místní politici se ale báli toho, že tím pádem ministerstvo zavrhlo dosavadní trasu obchvatu. Sobotka dnes Prachařův projekt označil za chimérický, ministr podle něj podlehl předvolebnímu tlaku aktivistů.

"Není možné, aby (politici) chodili a slibovali neexistující veřejné stavby, které nemají žádnou oporu v územním plánu, jsou proti stanovisku dotčených měst, obcí a krajů," uvedl Sobotka. Představitelé ANO i někteří znojemští aktivisté Prachařův plán hájí jako racionální. Podle Sobotky i starosty Vlastimila Gabrhela (ČSSD) je ale třeba držet se trasy obchvatu v původně plánované variantě.

Znojmem projede denně zhruba 25.000 aut, město leží na hlavní silnici spojující Čechy a Vysočinu s Dolními Rakousy. Před lety vznikla část vnitřního obchvatu, kvůli sporům však dosud vede odnikud nikam a slouží jako dráha pro bruslaře a cyklisty. Po případné dostavbě nasměruje vnitřní obchvat auta mezi Znojmo na jižní straně a Přímětice, Kuchařovice a Suchohrdly na severu. Prachař zvažovaný vnější obchvat umístil na sever od tří zmíněných obcí, chce tak ulevit celé aglomeraci, nejen centru Znojma.

Prachař v pátek v tiskovém prohlášení uvedl, že se obě varianty nevylučují a že stavba druhé části obchvatu, tedy úseku od Prahy směrem k dokončené pasáži, začne příští rok. Aktivisté upozorňují na to, že i po dokončení druhé části bude obchvat na jihovýchodní straně "slepý". Podle Sobotky ale pokračují také přípravy třetí části obchvatu, uvažuje se i o čtvrté, která by auta dovedla až k hraničnímu přechodu Hatě.

Prachař uznává, že vnější obchvat, který by ulehčil celé znojemské aglomeraci, je věcí vzdálenější budoucnosti. "Je třeba jasně rozlišovat kroky plánované v krátkodobém a dlouhodobém horizontu. Pouze neobjektivní manipulace s fakty, typická pro předvolební období, může vést k tvrzením, že ministerstvo dopravy škrtlo dosavadní přípravu obchvatu Znojma," uvedl.

Předešlými vyjádřeními vyvolal Prachař nesouhlas a nervozitu některých politiků ze Znojma a okolí. Nabyli dojmu, že ministerstvo dopravy vzdalo plán na dostavbu vnitřního obchvatu. Nyní jsou podle Gabrhela klidnější. "Můžeme konečně vidět světlo na konci tunelu," uvedl dnes starosta.

06.10.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...