1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Stavebnictví v ČR v únoru opět rostlo, produkce stoupla o 6 pct

building houses ConstructionPraha - České stavebnictví v únoru meziročně vzrostlo o šest procent a navázalo tak na lednový pozitivní vývoj. Podle zveřejněných informací Českého statistického úřadu (ČSÚ) se dařilo pozemnímu i inženýrskému stavitelství.

Přibylo vydaných stavebních povolení a stavebníci započali v meziročním srovnání i s výstavbou více bytů, dokončili jich však méně.

"Výsledky stavební produkce za únor 2015 naznačují, že příznivý trend mírného vzestupu pokračuje. Byl bych rád, kdybych mohl s jistotou říct, že natrvalo. I tak je to příznivá zpráva. O tom, že máme stále ještě velký propad ve srovnání s rokem 2008, svědčí to, že jsme 29 procent pod jeho úrovní," prohlásil prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Václav Matyáš. 

Úřady vydaly v únoru 5635 povolení k stavbě, proti stejnému loňskému měsíci jich tak bylo o 2,4 procenta více. Orientační hodnota povolených staveb nicméně klesla o 14,6 procenta na 16,8 miliardy korun. Se stavbou bytů stavebníci ve sledovaném měsíci začali v 1673 případech, meziročně jich tedy bylo o 27,5 procenta více. Počet dokončených bytů se však snížil o 23,5 procenta na 1818 bytů.

V pozemním stavitelství se produkce v únoru meziročně zvýšila o 4,7 procenta a v inženýrském stavitelství o 10,7 procenta.

"V inženýrském stavitelství by měly být pozitivním prvkem letošního vývoje jak dostatečné finance ve Státním fondu dopravní infrastruktury, tak i přísliby, že budou zahájeny další velké stavby. V pozemním stavitelství by měla příznivější roli než doposud sehrát bytová výstavba, především proto, že úroveň úroků hypoték je stále významně nízká," odhaduje další vývoj Matyáš.

14.04.2015  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...