1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Český strojírenský holding chce investovat miliardu do rozvoje průmyslu, uskutečnil první akvizici

ceske korunyPraha - Český strojírenský holding a. s. založila skupina privátních českých osob – průmyslníků, finančních investorů a vědců.

Spolumajitelé, kteří mají dlouholeté zkušenosti z působení v českém průmyslu a investování, se aktivně podílejí na řízení holdingu a výběru investic. Zaměřují se na firmy s obratem 100 až 600 milionů korun, které jsou pod radarem velkých fondů, ale přesto je v nich velký tržní potenciál.

„České strojírenství je v celosvětovém srovnání stále na skvělé úrovni. Má rozvojový potenciál, dokáže vyrábět a prodávat produkty s vysokou přidanou hodnotou, umí využít lokální know-how a může podporovat český výzkum a vývoj. V příštích letech, kdy se budou ztrácet méně kvalifikované pracovní příležitosti, vidíme v přesném strojírenství jednu z budoucností české ekonomiky,“ komentuje založení ČSH předseda představenstva Jiří Polman, který je zároveň jedním ze spolumajitelů a přináší do holdingu zkušenosti ze svého působení ve společnostech DuPont, Sandvik nebo Tatra.  

První velkým investičním počinem se stal nákup 90% podílu ve společnosti Karned Tools s.r.o. Tato významná česká strojírenská společnost se sídlem v Děčíně se specializuje na výrobu nástrojů pro kovoobrábění a dřevoobrábění. Mezi její zákazníky patří přední světoví výrobci nástrojů. Společnost Karned Tools zaměstnává téměř 100 lidí a její tržby v minulém roce přesáhly 140 milionů korun.

„Kupujeme zdravé firmy s potenciálem dalšího růstu. Karned Tools je přesně takovou společností. Do strategie zapadá svým zaměřením na technicky zajímavý produkt, velikostí, ziskovostí i růstovým potenciálem. Oceňujeme i vysokou technickou erudici zaměstnanců a moderní výrobní provoz,“ dodává předseda dozorčí rady ČSH František Dostálek.

„Společnost Karned Tools vnímá ČSH jako partnera, který jí umožní vstup na nové trhy a podpoří realizaci aktuálně běžících rozvojových projektů. Trh nástrojů se konsoliduje a ČSH je silný finanční investor, který nám pomůže dále expandovat,“ komentuje transakci Milan Vrba, jednatel a společník Karned Tools s.r.o.

Jako výhradní finanční poradce prodávajících působila poradenská společnost KPMG Česká republika, právní poradenství pro prodávající zajistila právní kancelář NOVALIA. Právním poradcem kupujícího byla kancelář PwC Legal. Kupující a prodávající se domluvili, že prodejní cenu nezveřejní.

Další velkou akvizici by chtěl holding uskutečnit v horizontu několika měsíců. Do dvou až tří let plánuje vložit do českého strojírenství přibližně jednu miliardu korun.

10.09.2018

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...