1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Každý osmý pracovník v huti je žena. ArcelorMittal Ostrava chce počet zaměstnankyň zvyšovat

arcelormittal logoOstrava – Ostravská huť ArcelorMittal Ostrava v současnosti zaměstnává 12 % žen. Nezastávají jen „lehké“ pracovní pozice v administrativě, ve skladech či v laboratořích, ale jsou potřebné i v těch nejnáročnějších provozech.

V poslední době se ženy hlásí více i na pozice, které byly v minulosti určeny výhradně mužům. Svou roli hrají také moderní technologie v průmyslu, které tradičně fyzicky náročnou práci v některých případech ulehčí či cela změní.

„Ženy jsou u nás zastoupeny ve všech provozech a narůstá jejich počet na pozicích, kde se dosud více profilovali muži. Nyní máme ženu například i v kurzu pro strojvedoucí, což byla dříve výlučně mužská záležitost, “ říká Lucie Matuszková, vedoucí náboru v ArcelorMittal Ostrava.

Z 569 žen, které v ArcelorMittal Ostrava pracují, jich nejvíce zastává pozice, v nichž se oceňuje ženský smysl pro pořádek a pečlivost. Proto jsou zaměstnány v účtárnách, v oblasti prodeje, zásobování a nákupu, v laboratořích nebo automatizaci. Mnohé jsou ale i v dělnických profesích: uplatňují se například jako jeřábnice, železničářky, ale také jako koksařky, valcířky kovů, elektrikářky, zámečnice, soustružnice kovů, strojnice energetických zařízení i jako mistrové výrobních provozů.

„Práce našich zaměstnankyň si velice vážíme, proto všechny dostanou jako výraz poděkování i dárek k Mezinárodnímu dni žen. Není to nic poplatného bývalým oslavám, jen si zcela lidsky uvědomujeme, že to, jak ženy zvládají pracovní povinnosti i péči o rodinu a domácnost, si ocenění zaslouží,“ říká Jan Rafaj, ředitel pro personalistiku a vnější vztahy ArcelorMittal Ostrava.

Podle Rafaje je v zájmu společnosti počet zaměstnankyň v budoucnu nadále zvyšovat. Věříme, že ženy mohou dosáhnout vynikajících výsledků i v netypicky ženských oborech. Naším cílem je podporovat ženy pro snadnější sladění pracovního a osobního života a posílit jejich ambice aspirovat na vyšší pozice,“ dodává Rafaj.

ArcelorMittal Ostrava proto nabízí ženám ke zpříjemnění práce různé benefity a pořádá pro ně speciální rozvojové programy, poskytuje mentoring a koučing, organizuje workshopy zaměřené na problematiku sladění rodinného a pracovního života a psychohygienu. Toto jí pomáhá ženy ve firmě nejen udržet, ale také přesvědčit, že má smysl usilovat o vyšší posty.

Huť chce také trvale zvýšit počet žen v manažerských pozicích, a proto se v posledních letech soustředí na nábor žen absolventek do tzv. trainee programu, ročního zácvikového programu pro absolventy, kde absolventky připravuje také na technické pozice, ve kterých je v tuto chvíli žen nejméně. Pro ženy, které už v manažerských rolích jsou, vytvořili v ArcelorMittal Ostrava speciální podmínky. Ty jim umožňují vykonávat manažerské role a zároveň sladit i rodinný život. Jedná se především o možnost práce z domu, tzv. home office, a cílené finanční příspěvky na péči o děti a domácnost. Huť se snaží získávat ženy pro budoucí kariéru v huti ale už v době jejich studentských let, kdy se je snaží motivovat, aby si práci vyzkoušely během studia formou placených odborných stáží.

Za svůj přístup k zaměstnávání žen získala ArcelorMittal Ostrava v roce 2016 zvláštní cenu poroty v soutěži Firma roku: Rovné příležitosti.

ArcelorMittal Ostrava a.s. patří do největší světové ocelářské a těžařské skupiny ArcelorMittal. Ročně vyrábí více než 2 miliony tun oceli, která se uplatňuje zejména ve stavebnictví a strojírenství. Je největším výrobcem silničních svodidel a jediným výrobcem transformátorových plechů v Česku. Kromě tuzemského trhu dodává své výrobky do více než 40 zemí světa. ArcelorMittal Ostrava a její dceřiné společnosti mají 7 150 zaměstnanců. Průměrný výdělek v roce 2016 činil 35 104 korun. Díky nadstandardní ekologizaci dokončené v roce 2015 vyrábí společnost své výrobky s minimálním možným dopadem na životní prostředí. Aby ještě více přispívala k trvale udržitelnému rozvoji, určila si 10 ukazatelů a s nimi spojené cíle, na jejichž plnění dohlíží nejvyšší vedení firmy.

17.03.2017

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...