1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Amazon kupuje výrobce robotických vysavačů za 1,7 miliardy USD

Hands ShakingNew York - Americký internetový prodejce Amazon koupí výrobce robotických vysavačů iRobot Corp. za 1,7 miliardy USD (41 miliard Kč). Akvizice je součástí snahy americké firmy rozšířit svoji stáj chytrých domácích spotřebičů, uvedla agentura Reuters.

Amazon již v kategorii označované jako internet věcí vlastní například zařízení pro monitorování domácností Ring či chytrý termostat. Přístroje však zatím tvoří jen zlomek celkových tržeb firmy.

Společnost iRobot vyrábí vysavač Roomba v ceně 1000 USD, který kromě uklízení je schopen zaznamenávat i údaje o prostoru v domácnosti. Ty mohou být pro firmu vyvíjející technologie pro inteligentní domácnosti cenné. Úspěch firmy iRobot však zasáhlo, že spotřebitelé kvůli vysoké inflaci začali přehodnocovat jak utratí své peníze. Tržby firmy tak ve druhém čtvrtletí klesly o 30 procent.

Transakce přichází v době, kdy analytici očekávají, že technologické společnosti, které mají hodně hotovosti, spustí vlnu fúzí a akvizic, aby využily nízkých cen. Amazon má v současnosti v hotovosti více než 37 miliard USD.

Amazon za jednu akcii iRobot zaplatí 61 USD. Ve srovnání s poslední závěrečnou cenou akcií to představuje zisk 22 procent. Amazon také převezme dluh přibližně 332,1 milionu USD. Transakci musí ještě schválit akcionáři a regulační úřad.

Dohoda přichází v době, kdy bojovníci proti monopolům vyjadřují obavy z rostoucí dominance Amazonu. Nákup firmy iRobot je čtvrtou největší akvizicí firmy, největší bylo převzetí Whole Foods v roce 2017 za 13,7 miliardy USD. Minulý měsíc Amazon oznámil, že koupí poskytovatele primární péče One Medical za zhruba 3,9 miliardy USD, čímž rozšířil své aktivity do oblasti zdravotní péče. Skupiny prosazující přísnější antimonopolní předpisy proto vyzvaly regulátora, aby fúzi s iRobotem zablokoval, protože poskytuje Amazonu větší přístup do života spotřebitelů a posiluje jeho dominantní postavení na trhu inteligentní domácnosti.

"Poslední věc, kterou Američané a svět potřebují, je, aby Amazon vysával ještě více osobních informací," uvedl prezident skupiny zabývající ochranou práv spotřebitelů Public Citizen Robert Weissman. Podle něj Amazon tak získá ještě více důvěrných informací o životech spotřebitelů a nekalou tržní výhodu při prodeji dalších věcí.

18.08.2022 Zdroj: ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...