1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

EDF prodala svůj podíl ve slovenské SSE českému EPH

stredoslovenska energetika logoPaříž/Praha - Francouzská elektrárenská společnost Electricité de France (EDF) dokončila prodej 49 procent akcií Stredoslovenské energetiky (SSE)

do rukou české skupiny Energetický a průmyslový holding (EPH) za přibližně 400 milionů eur (10,9 miliardy Kč). Obě firmy to uvedly ve svých sděleních. Dohodu EDF a EPH uzavřely v květnu a navrhovanou transakci mezitím schválily antimonopolní orgány včetně Evropské komise.

EPH si akvizicí posílil pozice na Slovensku krátce poté, co koupil téměř polovinu ve Slovenském plynárenském priemyslu (SPP). Vedle 49 procent akcií získá česká skupina i manažerskou kontrolu nad SSE.

EDF koupila 49 procent a manažerskou kontrolu nad předním distributorem elektřiny na Slovensku od bratislavské vlády v roce 2002. Tehdy zaplatila 158 milionů eur.

Český EPH vyjednával s Francouzi o koupi distribuční společnosti s více než 700.000 zákazníky od loňského podzimu. Postupně o koupi Stredoslovenské energetiky projevila zájem i společnost Eco-Invest slovenského multimilionáře Milana Fiľa a podle slovenských médií i skupina Penta.

Skupinu EPH vlastní finanční skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, dále společnost J&T a podnikatel Daniel Křetínský. EPH začátkem roku koupil od německé skupiny E.ON a francouzské GDF Suez 49 procent akcií společnosti SPP, která je největším prodejcem plynu na Slovensku a zajišťuje tranzit ruského plynu přes Slovensko do západní Evropy.

Stredoslovenská energetika je druhým největším distributorem elektřiny na Slovensku. Jako alternativní dodavatel začala působit rovněž na trhu s plynem.

29.11.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...