1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

EPH odkoupil podíl firmy E.ON ve slovenské společnosti NAFTA

EPH logoBratislava - Energetický a průmyslový holding (EPH) odkoupil od německé společnosti E.ON její 40procentní podíl ve slovenské společnosti NAFTA, která se zabývá uskladňováním plynu a těžbou ropy.

ČTK to sdělil mediální zástupce EPH Daniel Častvaj. Cenu transakce neuvedl.

NAFTA je firma se zkušenostmi v oblasti skladování a budování podzemních zásobníků zemního plynu na Slovensku a zároveň slovenským lídrem v průzkumu a těžbě uhlovodíků. Skladovací kapacita systému podzemních zásobníků zemního plynu představuje v současnosti 2,3 miliardy metrů krychlových. Majoritní podíl ve firmě NAFTA, celkem 56,15 procenta, drží společnost Slovenský plynárenský priemysel (SPP), ve které má EPH podíl 49 procent s manažerskou kontrolou.

EPH zahrnuje přes 30 podniků, které působí v těžbě uhlí, výrobě elektřiny a tepla, distribuci tepla a obchodu s elektřinou a plynem. EPH je největším dodavatelem tepla v Česku a druhým největším dodavatelem elektřiny v Česku. Na Slovensku je lídrem plynárenského odvětví, když prostřednictvím SPP pokrývá převážnou část plynárenského řetězce od přepravy a distribuce plynu až po maloobchodní prodej plynu a jeho skladování.

Skupina PPF miliardáře Petra Kellnera v prosinci oznámila, že prodá svůj podíl 44,44 procenta v EPH. Od zbylých akcionářů Daniela Křetínského, Patrika Tkáče a J&T za něj dostane zhruba 1,1 miliardy eur, v přepočtu asi 30 miliard korun.

03.01.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...