1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Hliníkárna Alcoa koupí britskou Firth Rixson za 2,85 miliardy USD

alcoa-logoNew York - Americká hliníkárenská firma Alcoa se dohodla na koupi britského výrobce leteckých součástek Firth Rixson od soukromé investiční firmy Oak Hill Capital Partners za 2,85 miliardy USD (57,6 miliardy Kč).

Akvizice má posílit letecký segment firmy Alcoa a zvýšit produkci zboží z niklu a titanu.

Alcoa, jejíž hlavní činností je těžba bauxitu a produkce hliníku, má problémy kvůli dlouhodobě nízkým cenám hliníku. Firma se proto snaží rozšířit ziskovější část svého podnikání, jako výroba kol pro nákladní auta a trupů letadel. Akvizice by měla zvýšit příjmy z leteckého podnikání firmy o 20 procent na 4,8 miliardy USD ročně.

Alcoa zaplatí za firmu celkem 2,35 miliardy USD v hotovosti a 500 milionů svými akciemi. Správní rady obou firem již dohodu schválily, dokončena má být do konce letošního roku.

Firth Rixson vyrábí součástky pro letecké firmy a další průmysl, jako kroužky, kování a další kovové produkty, z velké části z niklových slitin a titanu. Operace má v USA, Asii a Evropě. Její aktivity se částečně dotýkají také výroby elektřiny a těžby.

Alcoa letos v dubnu oznámila, že vykázala v uplynulém čtvrtletí ztrátu 178 milionů USD. Mohly za to hlavně nízké ceny hliníku, které od té doby neoživily, a firma musela vyřadit z provozu některé hutě, aby snížila kapacitu a náklady. Současně s tím Alcoa začala obracet svoji pozornost na výrobu součástek. Minulý měsíc oznámila, že investuje 100 milionů USD do výstavby závodu na výrobu součástek pro letecké motory v Indianě, napsaly agentury AP a Reuters.

01.07.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...