1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Japonská Asahi Kasei kupuje americkou Polypore za 2,2 mld. USD

Laboratory-ChemicalsTokio - Japonský výrobce chemikálií a vláken Asahi Kasei Corp. koupí za 2,2 miliardy dolarů (53,4 miliardy Kč) americkou firmu z Polypore International.

Převzetí je součástí snahy japonské firmy o expanzi do oblasti energie, zvláště baterií, a životního prostředí.

Obě společnosti vyrábějí oddělovače pro lithium-iontové baterie používané v elektronických přístrojích a automobilech. Prezident Asahi Kasei Tošio Asano věří, že typ vyráběný firmou Polypore se stane prioritní pro výrobce aut díky jeho nižším nákladům. Polypore je dodavatelem tří největších světových automobilek i amerického výrobce aut Tesla Motor.

Polypore se současně dohodla, že ještě před akvizicí prodá svoji divizi Separations Media, výrobce mikroporézních membrán, firmě 3M za jednu miliardu dolarů. Asahi Kasei pak získá zisk z prodeje.

Asahi Kasei za jednu akcii Polypore nabídla 60,5 dolaru. Ve srovnání s páteční závěrečnou cenou akcií to představuje zisk 14 procent.

Transakci již schválily správní rady firem Asahi Kasei, 3M a Polypore, napsala agentura Reuters.

Pro Asahi Kasei není zahraniční akvizice nic nového. V roce 2012 koupila za 2,2 miliardy USD americkou Zoll Medical v rámci plánu expanze v oblasti zdravotnických produktů pro nemocnice. V příštích pěti letech firma podle dnešního prohlášení plánuje investovat jeden bilion jenů (204 miliard Kč) kvůli zvýšení kapacity a expanzi svých aktivit v oblasti materiálů a baterií v Číně, Thajsku, Jižní Koreji a USA. Polypore má kromě USA továrny také v Jižní Koreji a Číně.

Táto dohoda je další z vlny akvizic japonských firem za poslední měsíc. Minulý týden Japan Post Holdings oznámila, že převezme australskou logistickou společnost Toll Holdings za 5,1 miliardy USD. O den dříve japonská zasilatelská firma Kintetsu World Express oznámila převzetí divize singapurské firmy Neptune Orient Lines za 1,2 miliardy USD. Na počátku února se také japonský Canon dohodl na převzetí švédské Axis Communications za 2,8 miliardy USD.

24.02.2015  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...