1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Křetínského EPH koupila uhelnou elektrárnu v Anglii

EPH logoPraha - Energetický a průmyslový holding (EPH), který vlastní podnikatel Daniel Křetínský s Patrikem Tkáčem a finanční skupinou J&T, koupil černouhelnou elektrárnu Eggborough u britského Leedsu.

Informoval o tom server Lidovky.cz s odvoláním na zdroje blízké transakci. Elektrárna má výkon srovnatelný s jihočeským Temelínem.

Akvizice ve Velké Británii je pro druhou největší českou energetickou skupinu začátkem expanze do západní Evropy mimo tradiční trh střední Evropy a Německa, napsal server. Spojené království se podle něj potýká s nedostatkem zdrojů.

EPH vlastní hnědouhelné doly a elektrárny v Německu. Její německá hnědouhelná firma Mibrag nyní projevila zájem o hnědouhelná aktiva, která má v Německu švédská firma Vattenfall.

Křetínského EPH se stane stoprocentním vlastníkem Eggborough. V současnosti zahrnuje 40 podniků, které působí v těžbě uhlí, výrobě elektřiny a tepla, distribuci tepla a obchodu s elektřinou a plynem. Křetínský i Tkáč ovládají v EPH po 37 procentech, zbytek patří investorům ze skupiny J&T. Podíl v EPH měl dříve také nejbohatší Čech Petr Kellner, letos ho ale prodal ostatním spolumajitelům.

11.11.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...