1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Německý Merck kupuje za 17 miliard USD firmu Sigma-Aldrich

Merck logoFrankfurt - Německá farmaceutická a chemická společnost Merck KGaA koupí za 17 miliard dolarů (364,6 miliardy Kč) americkou firmu Sigma-Aldrich.

Akvizice je největším převzetím v historii Mercku a firma si převzetím zároveň posílí pozici v oblasti chemikálií používaných ve výzkumných laboratořích.

Dohodu již podle agentury Reuters schválilo vedení americké firmy. Merck za jednu akcii nabídl 140 dolarů, což ve srovnání s páteční závěrečnou cenou akcií na burze představuje prémii 37 procent.

Dohodu musí ještě schválit akcionáři americké firmy a také antimonopolní úřady. Dokončena by měla být v polovině příštího roku.

Sigma-Aldrich vyrábí více než 230.000 chemikálií a dalších produktů, které se používají ve výzkumu a v různých průmyslových a komerčních sektorech. Tržby firmy loni činily 2,7 miliardy USD (58 miliard Kč). Ve 37 zemích světa zaměstnává kolem 9000 lidí.

Společnost Merck vznikla před více než 300 lety. Patří tak mezi nejstarší farmaceutické podniky na světě a je mimo jiné také největším světovým producentem tekutých krystalů, jež se používaných v obrazovkách. V 66 zemích světa má asi 39.000 zaměstnanců, příjmy firmy loni činily 11,1 miliardy eur (305,7 miliardy Kč). Německý Merck KGaA nemá žádnou spojitost s americkým farmaceutickým koncernem Merck & Co.

Převzetí urychlí přesun Mercku od vývoje léků v době, kdy jeho biotechnologická divize Serono má problémy s vývojem nových produktů. Koupě švýcarské firmy Serono za 10,3 miliardy eur byla doposud největším převzetím Mercku. V roce 2010 Merck převzal za šest miliard dolarů firmu Millipore, což je americký výrobce laboratorního vybavení a chemikálií.

25.09.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...