1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Pfizer prý zvažuje převzetí konkurenční firmy AstraZeneca

pfizer logoLondýn - Americký farmaceutický gigant Pfizer oslovil svého britského konkurenta AstraZeneca s návrhem na převzetí za 60 miliard liber (dva biliony Kč). Píše o tom dnes britský list Sunday Times s odvoláním na zdroje z investičních bank a odvětví.

Podle zdrojů se zatím mezi oběma společnostmi uskutečnila pouze neformální jednání o dohodě a AstraZeneca se nabídce brání. Obě společnosti se ke zprávě odmítly vyjádřit, napsala agentura Reuters.

AstraZeneca je druhou největší farmaceutickou skupinou v Británii a často se o ní mluví jako o možném cíli převzetí. Firmě se totiž blíží konec patentů několika nejlépe prodávaných léků, a její další růst je tak nejistý. Firma však rovněž oznámila, že vyvíjí léky na rakovinu, což by mohlo být důvodem zájmu Pfizeru, kterému také budou končit některé patenty, mimo jiné patent na lék na vysoký cholesterol Lipitor. Obě firmy jsou si navíc blízké a spolupracují na některých projektech.

Tržní hodnota firmy AstraZeneca je nyní kolem 80 miliard USD (1,6 bilionu Kč). Tržní hodnota Pfizeru činí 193 miliard USD. Pfizer naposledy uskutečnil velkou akvizici v roce 2009, kdy koupil svého amerického konkurenta Wyeth za 68 miliard USD.

23.04.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...