1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Plzeň odkoupí příští rok od Veolie akciovou společnost Vodárna

veolia logoPlzeň - Plzeň odkoupí do konce příštího roku akciovou společnost Vodárna Plzeň, která nyní patří z 98,3 procenta francouzské skupině Veolia.

Zářijové zastupitelstvo bude schvalovat vypsání výběrového řízení na úvěr na koupi firmy do výše 711 milionů korun, řekl ČTK náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD). Transkace podle vedení města nijak nezdraží vodné a stočné pro Plzeňany.

"Počítáme s tím, že až se v polovině roku 2015 firma ocení, tak bude úvěr nižší. Poté ho převedeme složitým ekonomickým modelem na vodárnu a město bude bez krátkodobé půjčky," uvedl.

Kupní cena zatím není pevně daná. "V předběžné smlouvě je uvedeno, že to bude do 711 milionů korun. A že nás tam v polovině roku pustí, vezmou se znalci a posoudí se aktuální hodnota podniku," řekl náměstek. Koupě se má uzavřít do konce roku 2015 a od 1. ledna 2016 bude vodárna stoprocentní městskou akciovou společností. Město počítá s tím, že převezme management úspěšné firmy plus všechny zaměstnance.

Soutěž na úvěr, který si město vezme příští rok, se musí vypsat už nyní kvůli tomu, že do konce září 2015 musí být peníze v notářské úschově a může se stát, že se někdo odvolá k ÚOHS.

Městská společnost získá do svého majetku zdarma část vodovodního potrubí v hodnotě až 2,5 miliardy korun, aby si mohla vzít půjčku. Část infrastruktury odkoupí a zbytek, což budou dotované stavby jako potrubí a úpravna vody, si zatím město musí nechat. Vodárna bude platit městu nájem za infrastrukturu, ale nižší než dosud.

Podle náměstka diskutují pracovní týmy o ceně podniku a hledají nejlepší ekonomický model. Podařilo už se jim ho změnit tak, aby město nemuselo platit novou daň z převodu nemovitostí 200 milionů korun, o něž by se převod zdražil, řekl.

"Město by mělo strategické zdroje jako vodu, teplo a MHD dlouhodobě vlastnit," řekl Zrzavecký. Vodárna zůstane samostatnou firmou, i když se objevovaly nápady spojit ji s teplárnou, tedy vytvořit velký městský holding. "Nejsem toho zastáncem. Na synergických efektech se městské firmy domluví a nemusí být spojené," uvedl.

Do roku 2016 se musí město stát majitelem vodárny kvůli čerpání dotací EU, z nichž v letech 2005 až 2016 získá přes pět miliard korun. Podmínkou EU je provoz vodárny bez dotací. Vodárenský systém v Plzni je podle poradců města z firmy Grant Thornton Advisory samofinancovatelný při růstu vodného a stočného jen o inflaci.

Veolia ovládla Vodárnu Plzeň postupně po malé privatizaci do roku 1996. V témže roce podepsala s městem Plzní dlouhodobou smlouvu o pronájmu vodárenské a kanalizační infrastruktury.

11.09.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...