1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Roche koupí za 1,18 miliardy USD majoritu ve Foundation Medicine

RocheCurych - Švýcarská farmaceutická společnost Roche Holding koupí většinový podíl 56,3 procenta v americké firmě Foundation Medicine, která se zabývá molekulární a genotypovou analýzou.

Roche za ni zaplatí 1,18 miliardy USD (28 miliard Kč). Švýcarský podnik je největším světovým výrobcem léků na rakovinu a převzetím americké firmy posílí v oblasti cílené léčby rakoviny.

Roche koupí pět milionů nových akcií Foundation Medicine a zhruba polovinu již vydaných za cenu 50 dolarů za akcii. To představuje prémii kolem 109 procent ve srovnání se závěrečnou cenou akcií firmy na burze na konci minulého týdne. Kromě podílu ve firmě získá Roche i právo na prodej testů firmy mimo USA.

Cílený přístup k léčbě je stále oblíbenější v mnoha lékařských oblastech a je atraktivní i pro vlády a pojišťovny, které platí za zdravotní péči. Pomáhá totiž k tomu, aby léky užívali jen pacienti, kteří z toho budou mít prospěch.

Foundation Medicine je lírem v oblasti výroby testů, které mohou pomoci nejlépe určit, jaký lék bude pro konkrétního pacienta nejúčinnější. Firma je od roku 2013 na burze, loni její příjmy stouply na 61,1 milionu dolarů z 29 milionů dolarů v roce 2013. Podnik ale zůstává ve ztrátě. Společnost uskutečnila více než 24.200 testů pro léčbu pacientů, o rok dříve to bylo jen 9000, uvedl list The New York Times.

14.01.2015  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...