1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Stavební skupina PSJ ovládla společnost ALPINE Bau CZ

psj logoJihlava - Skupina PSJ ovládla firmu ALPINE Bau CZ, jednu z největších tuzemských společností zaměřenou na dopravní stavby.

Díky tomu získala kontrolu nad její dceřinou firmou ALPINE Slovakia a finanční účast v ostravské firmě Silasfalt, která se zabývá produkcí asfaltových směsí. Transakci s platností od dnešního dne stvrdil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Akvizici povolil i slovenský protimonopolní úřad, sdělil dnes ČTK mluvčí společnosti PSJ Miroslav Fuks.

PSJ byla dosud zaměřena hlavně na pozemní stavitelství, nynějším rozšířením skupiny výrazně posiluje v oblasti dopravních staveb. "České firmy se dlouhodobě potýkají s nepříznivým vývojem na stavebním trhu. Akciová společnost PSJ na tuto situaci zareagovala strategickým rozhodnutím, které sleduje vytvoření silné víceoborové skupiny firem," uvedl v tiskové zprávě František Vaculík, generální ředitel PSJ.

Firmy ALPINE Bau CZ, ALPINE Slovakia a Silasfalt měly v uplynulém roce v souhrnu obrat 1,84 miliardy korun, zaměstnávaly 641 lidí. "Jsem přesvědčen, že spojení PSJ a ALPINE je a bude přínosné pro obě strany. PSJ je uznávaným a finančně silným hráčem na českém stavebním trhu," uvedl Peter Russegger, jednatel společnosti ALPINE Bau CZ.

Součástí akvizice je také licence, která na 15 let umožňuje PSJ výhradní použití ochranné známky "ALPINE" pro český a slovenský trh. Nevýhradní licence platí stejnou dobu pro Rusko, Bělorusko, Ukrajinu, Kazachstán a Ázerbájdžán, kde chce skupina PSJ silného potenciálu této značky využít.

Součástí skupiny PSJ už jsou firmy PSJ Hydrotranzit, zaměřená na produktovody a velkokapacitní nádrže, D.I.S., která se věnuje výstavbě infrastruktury a Ekoklima působící v oboru zdravotechnických instalací. V poslední době přibyly do skupiny také firmy Inovat SE zaměřená na elektroinstalace a SCF Servis působící ve správě nemovitostí.

Celkové výnosy konsolidované skupiny PSJ loni činily 5,273 miliardy Kč oproti 7,554 miliardy Kč v roce 2012. Hospodářský výsledek skupiny PSJ před zdaněním se přesto loni skoro ztrojnásobil na 372 milionů Kč; za rok 2012 byl 129 milionů Kč. V uplynulém roce dávala celá skupina práci zhruba 700 lidí.

03.07.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...