1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Těžař uhlí Murray Energy koupí za 1,4 mld. USD rivala Foresight

minerNew York - Americká společnost Murray Energy, která těží uhlí, koupí za 1,4 miliardy dolarů (36,2 miliardy Kč) konkurenční firmu Foresight Energy.

Na trhu tak vznikne nový kolos, který by si měl umět lépe poradit s poklesem zájmu o tento zdroj energie. Sloučený podnik bude disponovat zásobami uhlí přesahujícími devět miliard tun a bude jednou z předních uhelných společností na světě.

Foresight Energy nyní provozuje čtyři doly na severu Spojených států. Ty se spojí s dvanácti doly, které má na východě země její větší konkurent Murray. Doly jsou podzemní, zatímco těžba uhlí ve Spojených státech se v současnosti odehrává převážně v dolech povrchových.

Americký trh s uhlím tvrdě zasáhla nadměrná regulace ze strany vlády a zvyšující se využívání zemního plynu při výrobě elektřiny, řekl zakladatel společnosti Murray Energy Robert Murray.

"Uhelná společnost tak musí usilovat o to, aby byla ve všech svých regionech producentem s nejnižšími náklady," uvedl Murray, který je nyní i výkonným ředitelem.

Murray Energy se označuje za největší uhelnou společností v soukromých rukou ve Spojených státech. Zaměstnává více než 7500 lidí v šesti státech. Firma chce transakci financovat pomocí půjčky.

20.03.2015  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...