1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Vedení dvou největších polských rafinérií PKN Orlen a Grupa Lotos schválila fúzi

PKN Orlen logoVaršava - Největší polská rafinérská společnost PKN Orlen a číslo dvě na polském ropném trhu, Grupa Lotos, dnes oznámily, že jejich vedení schválila plán fúze. Ta byla poprvé oznámena v roce 2018, ale byla odložena kvůli antimonopolním problémům.

Obě rafinérie kontroluje stát a jejich sloučení je součástí širšího plánu polské vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS) zvýšit kontrolu nad ekonomikou a vybudovat velké národní společnosti, které by lépe konkurovaly globálním hráčům, napsala agentura Reuters.

Akcionáři Grupa Lotos získají za každou akcii Lotosu 1,075 akcie společnosti PKN Orlen, uvedly podniky. Aby fúze vstoupila v platnost, musí akcionáři obou skupin tuto výměnu akcií schválit. Podmínky sloučení podniků musí podpořit akcionáři vlastnící alespoň 80 procent akcií společnosti Lotos. Valná hromada se koná v červenci a dokončení transakce se předpokládá v srpnu.

Polské ministerstvo financí kontroluje 53,2 procenta společnosti Grupa Lotos a 27,5 procenta firmy PKN Orlen. Po fúzi chce mít ve vzniklém podniku 35,7 procenta, uvedl PKN Orlen v prezentaci.

PKN Orlen oznámil plány na koupi společnosti Grupa Lotos již v roce 2018, musel však splnit podmínky stanovené Evropskou komisí. V lednu tato největší polská rafinérie uvedla, že prodá některá aktiva Grupa Lotos mimo jiné saúdskoarabské Saudi Aramco a maďarské MOL, aby splnila antimonopolní rozhodnutí EU a dokončila převzetí.

Kritici, včetně několika bývalých polských ministrů hospodářství, tvrdí, že prodej aktiv společnosti Grupa Lotos, například podílu v gdaňské rafinérii a velké části maloobchodní sítě společnosti maďarské společnosti MOL, není transparentní a mohl by vést k dominanci ruských pohonných hmot na místním trhu. Tyto argumenty získaly na síle poté, co Rusko napadlo Ukrajinu a Maďarsko blokovalo sankce Evropské unie na ruskou ropu.

PKN Orlen i vláda nicméně tvrdí, že fúze zlepší postavení společnosti na trhu, její vyjednávací sílu a investiční možnosti.

Společnost PKN Orlen provozuje rafinerie v Polsku, Litvě a České republice, které loni zpracovaly 29,9 milionu tun ropy. Firma sídlí v Plocku a je od roku 2018 jediným vlastníkem českého petrochemického holdingu Orlen Unipetrol, do kterého patří i síť čerpacích stanic Benzina Orlen. V České republice Benzina provozuje 426 čerpacích stanic a s podílem zhruba 25 procent na maloobchodním prodeji pohonných hmot je dlouhodobým lídrem trhu.

07.06.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...