1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Zbrojovka Harris koupí konkurenční Exelis za 4,4 miliardy USD

nabojeNew York - Dodavatel zbrojní techniky Harris koupí za 4,4 miliardy dolarů (107,5 miliardy Kč) konkurenční firmu Exelis.

Díky spojení se firma Harris stane jedním z deseti největších dodavatelů Pentagonu a dohoda by mohla vyvolat vlnu slučování mezi středně velkými americkými společnostmi ze zbrojního průmyslu.

Nová společnost bude mít po celém světě kolem 23.000 zaměstnanců a roční tržby dosáhnou 8,2 miliardy USD. Silnou pozici bude mít v oblasti radiotelegrafického zařízení, senzorů a leteckého hardwaru, ale také v oblasti komerčních systémů kontroly letového provozu.

Harris se zaměřuje hlavně na komunikace a informační technologie, dodává zpravodajské, sledovací a průzkumné systémy a mezi klienty firmy patří americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) a ministerstvo obrany. Exelis je bývalou zbrojní divizí průmyslové společnosti ITT a vyrábí mimo jiné brýle pro noční vidění, antény pro vojenská letadla, sonarové a navigační systémy a poskytuje technické práce vládě. Generální ředitel firmy Harris William Brown v prohlášení dodal, že podnikání firem se doplňuje a akvizice posílí konkurenceschopnost firmy a rozšíří škálu jejích aktivit.

Harris nabídl za jednu akcii Exelisu v hotovosti a v akciích 23,75 dolaru. Ve srovnání s čtvrteční závěrečnou cenou akcií to představuje zisk 34 procent. Po dokončení dohody budou mít současní akcionáři Harrisu ve sloučené firmě podíl 85 procent a akcionáři Exelisu 15 procent. Při započtení dluhu je hodnota dohody 4,75 miliardy USD.

Správní rady obou společností již dohodu jednomyslně schválily. Hlasovat o ní musí ještě akcionáři Exelisu. Dokončena by měla být v červnu, napsala agentura AP.

16.02.2015  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...