1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Akcie automobilky Hyundai kvůli obavám o prodej výrazně klesly

Hyundai LogoSoul - Akcie jihokorejské automobilky Hyundai Motor kvůli obavám o prodej výrazně oslabily. Firma, která vyrábí automobily také v České republice, se podle analytiků potýká s rostoucí konkurencí ze strany japonských výrobců.

Ti v současné době těží z nových modelů, slabšího kurzu domácí měny a z ukončení protijaponských protestů v Číně.

Cena akcií Hyundai dnes klesla o více než čtyři procenta a dostala se na nejnižší úroveň od konce srpna. Hyundai je největší automobilkou v Jižní Koreji. Společně se svou sesterskou společností Kia Motors tvoří pátého největšího výrobce automobilů na světě.

Hyundai v pondělí oznámil, že jeho celosvětový prodej v listopadu klesl o tři procenta na 408.533 vozů. Mimo Jižní Koreu se prodej snížil o jedno procento na 354.231 vozů. To podle agentury Reuters představuje pro Hyundai první pokles odbytu v zahraničí od roku 2009.

Například největší japonská automobilka Toyota v listopadu zvýšila prodej v Číně o dvě pětiny a prodej jejích domácích rivalů Nissan a Honda na čínském trhu se téměř zdvojnásobil. Prodej automobilky Hyundai v Číně v listopadu naproti tomu stoupl o pouhé jedno procento.

Hyundai v listopadu 2008 zahájil sériovou výrobu osobních automobilů v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Kia pak v prosinci 2007 spustila sériovou výrobu osobních vozů u slovenské Žiliny.

05.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...