1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Automobilka Mercedes-Benz ve čtvrtletí zvýšila provozní zisk o 11 procent

Mercedes Benz logo1Stuttgart (Německo) - Německý výrobce luxusních aut Mercedes-Benz v prvním čtvrtletí zvýšil zisk před úroky a zdaněním o 11 procent na 5,2 miliardy eur (127,5 miliardy Kč).

Automobilce se nadále daří díky vysokým prodejním cenám, které do značené míry kompenzují nepříznivé podmínky způsobené nedostatkem čipů a válkou na Ukrajině. Firma to dnes uvedla v tiskové zprávě.

Mercedes-Benz byl původně součástí automobilového konglomerátu Daimler. Loni se ale od konglomerátu oddělila divize výroby nákladních aut Daimler Truck. Zbytek skupiny zaměřený na výrobu osobních aut se pak letos přejmenoval na Mercedes-Benz.

Tržby firmy z běžné činnosti vzrostly o šest procent na 34,9 miliardy eur. Prodej osobních aut se ale o deset procent snížil a dosáhl 487.000 vozů. Čistý zisk se zvýšil o tři procenta na 3,6 miliardy eur.

Skupina zaúčtovala mimořádné náklady 709 milionů eur kvůli omezení podnikání v Rusku. Kvůli ruskému útoku na Ukrajinu Mercedes-Benz pozastavil vývoz osobních aut, dodávek náhradních dílů do Ruska a zastavil místní výrobu. Kvůli aféře s naftovými vozy pak firma zúčtovala mimořádné náklady 281 milionů eur. Na druhé straně zaúčtovala zisk 918 milionů eur z prodeje svých poboček v Kanadě.+

03.05.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...