1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Automobilka TPCA tento týden nevyrábí, připravuje nové modely

TPCA logoOvčáry - Kolínská automobilka TPCA, která připravuje novou generaci malých městských vozů, tento týden nevyrábí a provádí technické úpravy na linkách.

Do práce chodí pouze týmy, které se nepodílí na sériové výrobě a které pracují na speciálních projektech. Do robotů, linek a dalšího zařízení už firma letos investovala stovky milionů korun. ČTK to dnes řekl mluvčí automobilky Radek Kňava. Podle informací ČTK budou nové vozy představeny na autosalonu v Ženevě na začátku března.

"Dělají se technické úpravy linek, potřebná údržba, přestavby na linkách, proto se celý týden nevyrábí," řekl ČTK Kňava. Zda přestavby souvisí s přípravou výroby nových vozů, zatím automobilka nepotvrdila. V minulosti se však potřebné rozsáhlejší práce na linkách prováděly jen po dobu letní a zimní odstávky.

Zaměstnanci automobilky si týdenní volno nadpracovali během speciálních pátečních směn v uplynulých měsících. Firma už dříve informovala o přípravě nových modelů. Měly by jimi být opět malé městské vozy. Podle informací ČTK by se nová auta měla začít vyrábět příští rok na jaře a měla by být představena na autosalonu ve švýcarské Ženevě na začátku března.

Japonsko-francouzská automobilka TPCA, která od roku 2005 vyrábí minivozy Toyota Aygo, Peugeot 107 a Citroën C1, letos podle Kňavy do vylepšení techniky výrazně investovala. "Investovali jsme v letošním roce řádově stovky milionů korun do linek, do výroby, robotů a podobně," řekl. Automobilka také zrušila exkurze pro veřejnost, do prostor továrny nyní nemohou vstoupit žádné návštěvy a zpřísnila podmínky pohybu po továrně i pro zaměstnance. Letos už TPCA přijala 600 nových zaměstnanců, dalších 400 chce přijmout do konce roku. Jedná se ale pouze o agenturní pracovníky pro výrobu. "Výhodou agenturních zaměstnanců je jejich flexibilita, čímž neříkáme, že jde o krátkodobé zaměstnání," uvedl Kňava. Nábory nových zaměstnanců obstarávají čtyři personální agentury, jejich kontakt je uveden na webových stránkách autmobilky.

V automobilce TPCA v Ovčárech u Kolína nyní pracuje téměř 3000 lidí. Loni automobilce meziročně klesl zisk před zdaněním o 50 milionů na 320 milionů korun. Z TPCA v roce 2012 vyjelo 215.000 aut, což bylo meziročně o pětinu méně. Tržby společnosti meziročně klesly o 14 procent na více než 34,1 miliardy korun.

20.11.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...