1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Automobilky táhnou českou ekonomiku dál od recese

car factory bigPraha - Tuzemské automobilky táhnou českou ekonomiku ze dna, vyplývá z komentářů analytiků k údajům o růstu průmyslu. Produkce výrobců aut v říjnu meziročně stoupla o téměř desetinu.

Nové zakázky výrobců aut vyskočily o 20 procent meziročně. Podle dnešních údajů statistiků stoupla v říjnu průmyslová výroba meziročně o 3,5 procenta. Produkce průmyslových podniků roste od července.

"Těžištěm oživení průmyslu jsou automobilky. Jejich výroba se v říjnu meziročně zvýšila o 9,7 procenta. Při udržování dostatečné konkurenceschopnosti se jim podařilo zachytit zlepšení ekonomické situace a poptávky na zahraničních trzích. Na automobilový průmysl je navázána celá řada dalších odvětví, proto se například také solidně zvýšila produkce pryžových a plastových výrobků," uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Podle analytika společnosti Home Credit Michala Kozuba bude pozitivní vliv automobilového průmyslu na celkové výrobě do budoucna přetrvávat. "Hodnota nových zakázek v říjnu vzrostla o rovnou pětinu, a to znamená zásadní růst. Výroba automobilů je přitom jedním ze zásadních oborů zpracovatelského průmyslu, co se týká objemu. V prosinci pak výsledku pomůže i nižší srovnávací základna z loňského roku," dodal Kozub.

Český průmysl těží z provázanosti na německou ekonomiku, které se daří. "I díky tomu dokázal překonat čísla z loňského října, a to navzdory tomu, že ten letošní měl o jeden pracovní den méně. Tahounem růstu byl zejména automobilový průmysl, což je dobrá zpráva pro českou ekonomiku, neboť je na něm závislá řada firem i mimo tento obor," uvedl Petr Smutný z PwC ČR.

Růst českého průmyslu v říjnu zpomalil. Průmyslová výroba meziročně stoupla o 3,5 procenta, přičemž v září to bylo podle revidovaných výsledků o 7,2 procenta. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů se průmysl v říjnu zvýšil o šest procent a hodnota nových zakázek byla v meziročním srovnání vyšší o 9,6 procenta. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.

11.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...