1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Chrysler by měl z emise akcií získat až dvě miliardy dolarů

chrysler logoNew York - Americká automobilka Chrysler by měla z chystané primární emise svých akcií získat 1,5 až dvě miliardy dolarů (až přes 40 miliard korun). Listu The Wall Street Journal to řekly zdroje informované o plánech firmy.

 

Na newyorskou burzu by měly akcie Chrysleru, v němž má většinu italský Fiat, vstoupit již v první polovině prosince, aby se firma vyhnula tradičnímu útlumu na trhu nových emisí v závěru roku, uvedl list.

Očekávaný výnos z emise odráží uvažované orientační rozpětí emisní ceny. Pokud by Chrysler prodal na burze předpokládaný podíl 16,6 procenta, jak žádá zdravotní a penzijní fond zaměstnanců, který je druhým velkým vlastníkem firmy, tržní hodnota automobilky by se pohybovala mezi devíti a 12 miliardami dolarů.

Chrysler předložil dokumenty k primární emisi v září. Fiat, který má v Chrysleru 58,5 procenta, nad ním chce získat plnou kontrolu a odkoupit zbytek akcií od zaměstnaneckého fondu. S ním se ale v září nedohodl na ceně, když odmítl jeho požadavek zaplatit za zbytek akcií více než pět miliard dolarů. Fond poté uplatnil své právo zakotvené ve smlouvě z roku 2009 a inicioval kroky k vydání akcií na trhu. Při uvažované emisní ceně by podíl fondu měl mít podle agentury Reuters hodnotu mezi 3,7 miliardy až pěti miliardami dolarů.

Chrysler musel v roce 2009 požádat o bankrotovou ochranu a firmu zachraňovala vláda. Později získal pětinový podíl a kontrolu nad vedením podniku Fiat, který svůj podíl navýšil na 58,5 procenta. Zbylých 41,5 procenta má zaměstnanecký fond. Podle dohody z roku 2009 má Fiat opci na koupi akcií fondu, předpokládá to ale dohodu na ceně.

Spor mezi Fiatem a fondem blokuje definitivní spojení obou automobilek. To by shromáždilo pod jednou střechou značky jako Ferrari, Jeep, Maserati nebo Dodge.

26.11.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...