1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Daimler koupí v Aston Martinu pět procent akcií, dodá mu motory

Daimler logo1Frankfurt - Německá automobilka Daimler koupí v britské Aston Martin pět procent akcií. Napsal to britský list Financial Times.

Oba výrobci tím završí červencovou dohodu. v jejímž rámci divize Mercedes vyvine pro Aston Martin nový osmiválcový motor V8 a další technologie.

Investice Daimleru pomůže 100 let staré britské značce lépe konkurovat domácím konkurentům Bentley ze skupiny Volkswagen, Jaguar Land Rover, jehož v roce 2008 koupila indická Tata Motors, a značce Rolls Royce, kterou vlastní německá BMW. Aston Martin je jediným větším světovým výrobcem luxusních sportovních vozů, který není propojen s velkou automobilkou, a má tak potíže s financováním vývoje nových vozů.

Motory má pro Aston Martin vyvinout divize Mercedes-AMG a elektronické komponenty jí dodá Mercedes-Benz. Daimler zprávu listu podle agentury Reuters nekomentoval.

Aston Martin se od globální ekonomické krize roku 2008 snaží oživit z propadu. Loni jeho zisk klesl o devět procent; prodal 3800 vozů, o zhruba deset procent méně než v předešlém roce.

Firma vyrábí sportovní auta modelů DB9, Vantage nebo Vanqish. Většinu v ní vlastní kuvajtská společnost Investment Dar. Loni získala 37,5 procenta automobilky italská investiční skupina Investindustrial za 241 milionů dolarů (4,9 miliardy Kč). Aston Martin tehdy uvedl, že nové peníze mu umožní investovat do produktů a vývoje technologie do roku 2018.

20.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...