1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Daimler získal podíl 12 procent v čínské BAIC

Daimler logo1Peking - Německá automobilka Daimler AG podepsala dohodu o převzetí podílu 12 procent v čínské společnosti BAIC Motor.

Daimler se tak stane první zahraniční automobilkou, která bude vlastnit větší přímý podíl v čínském výrobci osobních aut ovládaného státem. Šéf Daimleru Dieter Zetsche po podpisu dohody řekl novinářům, že převzetí podílu je pro čínské aktivity firmy milníkem.

BAIC Motor je divizí Beijing Automotive Industries Corp. Daimler se na převzetí podílu s partnerskou BAIC Motor dohodl letos v únoru. Dohodu však musela schválit čínská centrální vláda.

Daimler bude mít také dvě křesla ve správní radě BAIC Motor. Součástí dohody je i výměna podílů ve společných podnicích. BAIC zvýší o jedno procento svůj podíl ve společném výrobním podniku Beijing Benz Automotive Company (BBAC) na 51 procent. Daimler pak ve stejném poměru zvýší svůj podíl ve společném podniku na prodej aut.

Čína je největším automobilovým trhem světa. Prodej aut v Číně loni stoupl o 7,1 procenta na 15,5 milionu. Prodej Daimleru, který vlastní značky Mercedes, Smart, AMG a Maybach, v Číně vzrostl o čtyři procenta na 206.150 vozů. Růst Daimleru na čínském trhu však loni výrazně zaostal za konkurenčními luxusními automobily Audi a BMW. Podle poradenské společnosti LMC Automotive se prodej Audi v Číně loni zvýšil o 32 procent a prodej BMW dokonce o 41 procent.

20.11.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...