1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

General Motors zvýšil čtvrtletní zisk o 37 procent, hlavně díky Severní Americe

general motors logo companyDetroit - Americká automobilka General Motors ve třetím čtvrtletí zvýšila čistý zisk o 36,6 procenta na 3,31 miliardy USD (82,2 miliardy Kč). Přispěla k tomu zejména Severní Amerika, firmě pomáhá především zájem o ziskovější sportovně-užitkové vozy (SUV) a pick-upy.

Firma v dnešní zprávě o hospodaření také uvedla, že tržby v uplynulém čtvrtletí zvýšila o 56,4 procenta na 41,89 miliardy USD.

Očištěný provozní zisk se zvýšil o 46,7 procenta na 4,3 miliardy USD. V Severní Americe vzrostl o 83 procent na 3,9 miliardy USD, tržby se tam zvýšily o 24 procent. V Číně se provozní zisk zvýšil o 22 procent, zisk finanční divize však o 16,7 procenta klesl.

Generální ředitelka Mary Barraová uvedla, že tržby byly pro třetí čtvrtletí rekordní. Díky rekordnímu prodeji elektrických modelů Chevrolet Bolt EV a Bolt EUV se také automobilce podařilo získat na americkém trhu elektromobilů více než osmiprocentní podíl.

Automobilka navzdory vysokému růstu nezlepšila výhled na celý letošní rok. Potvrdila, že čistý zisk odhaduje na 9,6 miliardy až 11,2 miliardy USD, zatímco loni čistý zisk činil deset miliard USD.

Investoři výsledky a prognózy automobilek pozorně sledují. Chtějí vědět, zda se neobjeví nějaké náznaky, že by spotřebitelská poptávka mohla v souvislosti s rostoucími úrokovými sazbami a hrozícími obavami z recese oslabit, upozornil server zpravodajské televize CNBC.

04.11.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...