1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

GM prý hodlá ukončit výrobu automobilů v Austrálii

general-motors-logo companySydney - Největší americká automobilka General Motors se rozhodla ukončit v roce 2016 výrobu automobilů v Austrálii.  Mluvčí automobilky se k těmto informacím odmítl vyjádřit.

Australská divize Holden, která zaměstnává téměř 4000 lidí, v loňském roce vyrobila zhruba 95.000 vozů a vykázala ztrátu 153 milionů australských dolarů (téměř tři miliardy Kč). Divize má podle vlastních údajů na australském automobilovém trhu desetiprocentní podíl.

Australský automobilový průmysl se již několik let nachází pod tlakem kvůli vysokým nákladům, silné domácí měně, slabému exportu a ostré mezinárodní konkurenci. Odvětví přímo zaměstnává přes 50.000 lidí a závisí na něm dalších 200.000 pracovních míst. Vláda již na podporu automobilového sektoru vynaložila miliardy dolarů, napsala agentura Reuters.

Automobilka General Motors musela v roce 2009 požádat ve Spojených státech o ochranu před věřiteli a od daňových poplatníků pak získala 49,5 miliardy USD (zhruba bilion Kč) na restrukturalizaci. Díky ní se vrátila k zisku a s jejími akciemi se začalo znovu obchodovat na burze. Americká vláda výměnou za poskytnutí státní pomoci získala v automobilce podíl 60,8 procenta, většinu akcií už ale prodala.

09.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...