1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Japonské automobilky Honda a Nissan zdvojnásobily prodej v Číně

honda logo 1Šanghaj - Japonské automobilky Honda Motor a Nissan Motor v listopadu v meziročním srovnání zhruba zdvojnásobily prodej v Číně. Firmy uvedly, že před rokem na jejich poptávku měly nepříznivý vliv protijaponské nálady čínských spotřebitelů.

Agentura Reuters uvedla, že Honda zvýšila prodej v Číně o 101,5 procenta na více než 83.000 vozů. Nissan zaznamenal nárůst prodeje o téměř 96 procent na zhruba 131.800 vozů.

Největší japonská automobilka Toyota Motor již v pondělí uvedla, že v listopadu meziročně zvýšila prodej na čínském trhu o dvě pětiny na téměř 90.000 vozů.

V Číně se loni na podzim konala řada protijaponských demonstrací, provázených výzvami k bojkotu japonského zboží. Protesty se místy zvrhly v násilí, rabování a zapalování obchodů. Za protesty stál spor kolem neobydlených ostrovů, na něž si činí nárok jak Peking, tak Tokio.

Čína v roce 2009 díky silnému růstu prodeje vystřídala Spojené státy na pozici největšího automobilového trhu světa. Přední světové automobilky se snaží expanzí v Číně a na dalších rozvíjejících se trzích kompenzovat slabší poptávku ve vyspělých zemích.

05.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...