1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Končící šéf PSA Peugeot Citroën se pod tlakem kritiky vzdal renty

Peugeot citroen logo1Paříž - Šéf automobilky PSA Peugeot Citroën Philippe Varin se vzdal renty, kterou měl dostávat po svém plánovaném odchodu a která se stala terčem kritiky. Uvedla to místní média.

Podnik, který se potýká s finančními problémy, si k vyplácení jeho renty dal loni stranou téměř 21 milionů eur (574 milionů Kč).

"Vzhledem k polemice, kterou to vyvolalo, jsem se rozhodl vzdát se současných podmínek mého práva na rentu," řekl podle webu deníku Le Figaro Varin krátce poté, co francouzská vláda vyzvala automobilku, aby přehodnotila údajně nepřiměřenou rentu pro odcházejícího Varina.

Automobilka tento týden oznámila, že Varina příští rok ve funkci generálního ředitele nahradí Carlos Tavares, bývalý muž číslo dvě ve vedení domácího konkurenta Renault. Tento krok by měl ztrátové automobilce zajistit nové finanční prostředky od čínského partnera Dongfeng.

Francouzské ministry a odbory ale nepříjemně překvapilo, že automobilka hodlá jednašedesátiletému Varinovi, který skončí tři roky před vypršením kontraktu, vyplácet penzi 310.000 eur (8,4 milionu Kč) ročně. Částka je po zdanění.

"Vhledem k obětem, které byly učiněny, vzhledem k situaci podniku, vzhledem k záruce státu mám za to, že se zde nacházíme na nepřiměřené úrovni," sdělil podle webu listu Le Parisien francouzský ministr financí Pierre Moscovici. "Požadujeme, aby skupina vše vyjasnila," prohlásil v závěru zasedání vlády. Ministr reindustrializace Arnaud Montebourg sdělil, že rozhodnutí o výši renty by se mělo znovu uvážit.

Francouzská automobilka se snaží zotavit z šestiletého propadu na evropském automobilovém trhu a ruší více než 10.000 pracovních míst.

Agentura Reuters uvedla, že Varin v souladu se zvyklostmi firmy na rozdíl od svých protějšků v jiných velkých francouzských společnostech nedostane žádné odstupné. V rozhovoru pro francouzský rozhlas potvrdil, že by měl od firmy dostávat důchod asi 300.000 eur ročně, což je asi třetina jeho ročního platu. Částku 21 milionů eur, kterou PSA loni vyčlenila na program výplaty důchodů pro Varina, ale prý nečeká.

Varin od roku 2011 nedostal žádné odměny, poznamenal mluvčí automobilky. V únoru se kvůli krizi vzdal pohyblivé složky své mzdy za uplynulý rok. Částka, kterou PSA vyčlenila, by prý měla stačit na výplatu takové renty po dobu 25 let.

29.11.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...