1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Německá automobilka Daimler by přivítala investora z Číny

Daimler logo1Berlín - Německá automobilka Daimler by přivítala investora z Číny. Řekl to šéf společnosti Dieter Zetsche.

 

Daimler coby vlastník luxusní značky Mercedes-Benz se minulý týden dohodl na převzetí 12 procent v čínském partnerovi BAIC Motor, a stal se tak první zahraniční automobilkou, která bude vlastnit větší přímý podíl v čínské automobilce ovládané státem.

"Přivítali bychom čínskou investici, protože je pro nás lepší, když se bude Čína zajímat o náš osud; nijak zoufale ji ale nevyhledáváme," řekl podle agentury Reuters Zetsche na sobotní panelové diskusi v Berlíně. Dodal přitom, že o nový kapitál jeho firmě nejde, protože jej má spíše nadbytek.

Daimler chce oživit své aktivity na čínském automobilovém trhu, který je největší na světě. Firma v Číně v poslední době zaostala za německými konkurenty BMW a Audi a má problémy se svými dealery.

Zetsche uvedl, že případný čínský investor by musel koupit akcie Daimleru na trhu. "Nevíme ale, zda se to stane," dodal.

Prodej aut v Číně loni vzrostl o 7,1 procenta na 15,5 milionu. Prodej Daimleru, který vlastní značky Mercedes, Smart, AMG a Maybach, na čínském trhu vzrostl o čtyři procenta na 206.150 vozů.

25.11.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...