1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Odbyt automobilky Volvo Cars loni klesl kvůli výrobním problémům

volvo logoStockholm - Odbyt švédského výrobce osobních automobilů Volvo Cars se v loňském roce propadl o 12 procent na 615.121 vozů. Za jeho poklesem stály výrobní problémy způsobené nedostatkem součástek a koronavirovými uzávěrami v Číně. Oznámila to firma. V samotném prosinci se však odbyt meziročně zvýšil o 13 procent na 72.663 vozů.

"Celoroční výkon byl ovlivněn problémy v dodavatelském řetězci a výrobními omezeními způsobenými nedostatkem součástek a covidovými uzávěrami v Číně," uvedla firma. "Navzdory tomu zůstává poptávka po vozech Volvo Cars silná," dodala.

Automobilka rovněž uvedla, že podíl vozů s plně elektrickým pohonem na jejím celkovém odbytu v prosinci činil 20 procent. Firma předloni oznámila, že od roku 2030 hodlá prodávat pouze automobily s plně elektrickým pohonem.

Loni se automobilka Volvo Cars rozhodla, že postaví závod na výrobu elektrických aut na východě Slovenska. Investice má dosáhnout 1,2 miliardy eur (téměř 30 miliard korun), z toho pětinu tvoří předpokládaná podpora státu. Zahájení výstavby továrny je plánované na letošní rok, se sériovou výrobou se počítá v roce 2026. Plánovaná kapacita továrny bude do 250.000 vozidel ročně, investice by měla na Slovensku vytvořit tisíce pracovních míst.

Továrna na Slovensku bude prvním novým závodem společnosti Volvo Cars v Evropě od roku 1965. Většinovým vlastníkem společnosti Volvo Cars je nyní čínská skupina Geely, která automobilku koupila v roce 2010 od amerického automobilového koncernu Ford Motor. Předloni firma Volvo Cars uvedla své akcie na stockholmskou burzu.

11.01.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...