1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Počet dobíjecích stanic pro elektromobily v Německu loni stoupl o 35 procent

charging e carFrankfurt - Počet dobíjecích stanic pro elektromobily v Německu v loňském roce vzrostl o 35 procent na více než 80.000. Tempo růstu bylo vyšší, než je potřeba k udržení kroku s rozšířením bateriových elektromobilů v zemi. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnilo sdružení energetického průmyslu BDEW.

 

Počet ultrarychlých dobíjecích stanic s výkonem více než 150 kilowattů, které mohou během několika minut poskytnout energii pro dojezd 100 kilometrů, se meziročně zvýšil o 83 procent na 7037. Počet rychlonabíjecích míst, která využívají stejnosměrný proud do 150 kW, se zvýšil o 15 procent na 6216. Počet normálních dobíjecích stanic na střídavý proud do 22 kW vzrostl o 34 procent na 67.288 míst.

Instalovaný výkon dobíjecích stanic na konci loňského roku činil 2,47 gigwattu. O rok dříve to bylo 1,74 GW.

BDEW zastupuje společnosti poskytující energetické služby. Sdružení upozornilo, že důležitý není jen počet dobíjecích stanic, ale instalovaný výkon. Podle výpočtů sdružení je nyní instalováno o 20 procent více nabíjecí kapacity, než je požadováno k udržení kroku se současným nárůstem počtu elektromobilů.

Německá vláda loni v říjnu schválila plán, podle něhož chce v příštích třech letech utratit 6,3 miliardy eur (147,7 miliardy Kč) na zvýšení počtu dobíjecích stanic. Plán je součástí snahy o dosažení nulových čistých emisí z dopravy.

Vládní údaje z loňského října ukázaly, že v Německu je v provozu 1,5 milionu čistě elektrických vozů. To je zhruba desetina vládního cíle pro rok 2030. Výkonná ředitelka BDEW Kerstin Andreaeová na tiskové konferenci uvedla, že podle výpočtu organizace při současném tempu růstu bude v roce 2030 v provozu jen osm milionů elektromobilů místo vládou plánovaných 15 milionů. Aby bylo možné dosáhnout tohoto cíle, budou podle ní potřebné další pobídky. Andreaeová se domnívá, že je potřeba mimo jiné zvýšit bonusy pro ty, kdo si koupí elektromobil, podpořit zaměstnavatele, aby nabízeli na pracovišti dobíjení vozů, a urychlit vydávání potřebných povolení pro zřízení dobíjecích stanic, napsala agentura Reuters.

26.04.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...