1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Prodej automobilů v USA v listopadu silně rostl

usa-map-flagDetroit - Americký automobilový trh v listopadu díky nákupům velkých aut a silnému prodeji o posledním víkendu silně rostl.

Výrazný vzestup zaznamenaly všechny tři americké automobilky a jejich prodeje překročily odhady, vyplývá ze zpráv jednotlivých prodejců. Analytici předpokládají, že listopadový prodej v celoročním přepočtu výrazně překročil říjnovou úroveň 15,2 milionu automobilů.

Největší americká automobilka General Motors hlásila meziroční zvýšení prodeje osobních a užitkových vozů o 14 procent na 212.060 vozů. Chrysler, který patří italské skupině Fiat, vykázal nárůst o 16 procent a měl nejlepší listopad za šest let.

Prodej vozů americké dvojky Ford Motor vzrostl o sedm procent. Největší japonská automobilka Toyota zvýšila odbyt o deset procent a Nissan oznámil nárůst o 11 procent. Přesun amerického trhu zpět k velkým vozům naopak dál sráží prodej německé automobilky Volkswagen, jejíž odbyt v USA klesl o 16 procent.

"Prodej v listopadu se zvedl díky tomu, že nákupy po Dni díkůvzdání (minulý čtvrtek) přispěly k nejsilnějšímu letošnímu prodeji v tomto roce," řekl agentuře AP viceprezident americké divize Toyoty Bill Fay.

Na odbyt šly zejména velké typy automobilů jako pickupy a SUV, kde vynikají domácí výrobci. Hvězdou měsíce byl podle AP zbrusu nový Jeep Cherokee od Chrysleru, jemuž se podařilo v prvním měsíci prodeje překročit hranici 10.000 vozů. Celkově prodej značky Jeep vzrost o 30 procent, což byl její nejlepší listopadový výkon v historii. Velmi dobře si vedly také pickupy Fordu řady F, jichž se prodalo více než všech osobních vozů Fordu dohromady.

Pode odhadu GM dosáhl celoroční prodej v listopadu 16 milionů vozů. Analytici podle agentury Thomson Reuters odhadují prodej na 15,75 milionu. Byl by to druhý nejvyšší letošní výkon trhu od srpna, kdy celoroční odbyt dosáhl šestiletého maxima 16,1 milionu.

05.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...