1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Provozní zisk automobilky Volvo Cars klesl v prvním čtvrtletí o 28 procent

volvo logo1Stockholm - Provozní zisk švédského výrobce osobních aut Volvo v prvním čtvrtletí klesl o 28 procent na šest miliard švédských korun (SEK; 14,3 miliardy Kč). Jedním z důvodů je růst nákladů a nižší zisk ze společných podniků. Nedostatek čipů také omezil výrobu na konci prvního čtvrtletí, uvedla dnes firma v tiskové zprávě.

Výsledky však překonaly odhady analytiků, kteří v anketě společnosti Refinitiv čekali provozní zisk v průměru 4,13 miliardy SEK. Tržby vzrostly o osm procent na 74,3 miliardy SEK (177,2 miliardy Kč) a rovněž překonaly očekávání.

Firma v prvním čtvrtletí dodala zákazníkům 148.300 vozidel, což je o 20 procent méně než před rokem. Podnik však dodal, že poptávka po jeho vozech zůstává vysoká a že problémy s čipy se postupně zlepšují. Celosvětový nedostatek čipů donutil výrobce aut po celém světě snížit výrobu, navzdory silné poptávce.

Volvo, stejně jako další firmy, bojuje s růstem nákladů na suroviny, energie a dopravu, ke kterému přispěla válka na Ukrajině a koronavirová omezení v Asii. Společnost dodala, že vyšší náklady měly v prvním čtvrtletí omezený dopad, ale částečně ovlivní druhé čtvrtletí a plně se projeví ve druhé polovině roku.

Automobilka v únoru pozastavila veškerý prodej, servis a výrobu v Rusku. Země se loni na tržbách skupiny podílela zhruba třemi procenty, uvedla agentura Reuters.

Společnost Volvo Cars, jejímž většinovým vlastníkem je čínská firma Geely Holding, koncem loňského října uvedla své akcie na stockholmskou burzu. Společnost Geely automobilku Volvo Cars koupila v roce 2010 od amerického automobilového koncernu Ford Motor. Ford převzal Volvo Cars v roce 1999 od švédské skupiny Volvo, která se nyní soustředí na výrobu nákladních aut.

06.05.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...