1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

PSA chce posílit kapitál o čtyři miliardy eur

Peugeot citroen logo1Paříž - Francouzská automobilka PSA Peugeot Citroën uvažuje o zvýšení základního jmění, a to až o čtyři miliardy eur (109,2 miliardy Kč). Vydá tak zřejmě nové akcie, které koupí francouzská vláda a čínská automobilka Dongfeng Motor Group.

Podle dohody, o které se údajně jedná, by tak Dongfeng a francouzský stát každý získaly 30 procent firmy. Informuje o tom server listu Le Monde.

PSA patří mezi podniky, na které měl největší dopad kolaps evropského automobilového trhu. Média už minulý měsíc informovala, že vedení společnosti jedná o možné finanční injekci. Agentura Reuters uvedla, že státní podnik Dongfeng a francouzská vláda by mohly do ztrátové automobilky investovat každý 1,5 miliardy eur, celkem tedy tři miliardy.

PSA Peugeot Citroën se ke zprávám o jednání s Dongfengem ani k plánům na zvýšení základního jmění zatím nevyjádřil.

Zvýšení kapitálu by vedlo k naředění nynějších akcií Peugeotu, a snížilo tedy hodnotu cenných papírů, které drží současní akcionáři. Akcie firmy dnes v reakci na zprávy zamířily dolů a kolem 15:00 SEČ odepisovaly zhruba čtyři procenta.

Finanční injekce by podle Reuters také mohla znamenat, že rodina Peugeotů po naředění akcií ztratí kontrolu nad společností, kterou už asi dvě století de facto ovládá. Rodina teď drží přes 38 procent hlasovacích práv společnosti, ve které má podíl 25,4 procenta.

22.11.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...