1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

PSA Peugeot a Dongfeng se dohodly na základech partnerství

Peugeot citroen logo1Paříž - Ztrátová francouzská automobilka PSA Peugeot Citroën se dohodla s čínskou společností Dongfeng Motor na hlavních podmínkách nového partnerství, díky němuž získá rozsáhlou kapitálovou injekci výměnou za sdílení technologií.

Automobilky stále pracují na podrobnostech. Očekává se však, že dohoda bude zahrnovat zvýšení kapitálu PSA o tři až čtyři miliardy eur (82 až 110 miliard Kč) a společný vývoj a výrobu malých levných automobilů pro trhy v jihovýchodní Asii.

Podle zdroje agentury Reuters již správní rada PSA v zásadě schválila zvýšení kapitálu o 3,5 miliardy eur, na kterém by se kromě firmy Dongfeng měla podílet i francouzská vláda. Ve finále by vláda i Dongfeng měly v PSA po 20 procentech akcií. PSA prý hodlá zvýšení kapitálu dokončit v lednu či v únoru.

PSA patří mezi podniky, na které měl největší dopad kolaps evropského automobilového trhu. Automobilka se nyní snaží snížit svou závislost na Evropě, k čemuž má přispět právě partnerství s firmou Dongfeng.

Celosvětový prodej automobilky PSA se loni kvůli slabé poptávce v Evropě propadl o 16,5 procenta na 2,97 milionu vozů. Firma tak za loňský rok vykázala rekordní ztrátu pět miliard eur.

PSA Peugeot Citroën je po německém Volkswagenu druhým největším výrobcem aut v Evropě. V České republice má společný podnik TPCA s japonskou automobilkou Toyota.

16.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...