1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Rekordní evropské prodeje automobilky Kia v prvním pololetí díky hybridům a kompaktním vozům

KIA logo bigSpolečnost Kia Motors zaznamenala v Evropě* nejúspěšnější pololetí za celou dobu svého působení na tomto trhu a poprvé dosáhla prodejů přesahujících 250 tisíc vozů. 

 

Podle nejnovějších údajů zveřejněných Asociací evropských výrobců automobilů (ACEA) se automobilce Kia podařilo v Evropě za prvních šest měsíců letošního roku prodat 251 472 vozů, což představuje meziroční nárůst o 9,5 %. Úhrnný tržní podíl automobilky Kia se vyšplhal na 3,0 % z původních 2,8 % (229 585 vozů) v prvním pololetí roku 2016. 

 

Druhý kvartál letošního roku je zároveň historicky nejúspěšnějším prodejním čtvrtletím Kia, čemuž odpovídají prodeje v objemu 126 485 vozů (meziroční nárůst o 6,3 % v porovnání s 2. kvartálem 2016, prodáno 118 985 vozů). Letos je to tak již podruhé, kdy Kia překonala svůj kvartální prodejní rekord – za měsíce leden až březen 2017 prodala Kia v Evropě na 124 987 vozů. 

 

Komentuje Michael Cole, COO společnosti Kia Motors Europe: „K našemu růstu výrazně přispěly nové modely uvedené v několika posledních měsících, stejně tak jako rozšiřující se modelová řada vozů s elektrifikovaným pohonem. Evropské prodeje vozů na alternativní pohon letos zatím tvořily 7,5 %, oproti pouhému jednomu procentu za prvních šest měsíců roku 2016. Tento trend bude pokračovat s tím, jak budeme naši modelovou řadu elektromobilů a hybridů dále rozšiřovat, i jak se bude poptávka spotřebitelů posouvat směrem k vyspělým systémům pohonu.“ 

 

Michael Cole doplnil: „Na letošních vysokých prodejích mají klíčový podíl zejména čtyři modely Kia. Letos jsme uvedli nové Rio a Picanto, přičemž oba tyto modely překonávají prodejní objemy svých předchůdců. Hybridní crossover Niro láká zákazníky jedinečným spojením vyspělého hybridního pohonu a elegantní karoserie kompaktního crossoveru. Příznivé prodeje jsme zaznamenali i u modernizované řady Optima, včetně nových provedení GT, Sportswagon a Plug-in Hybrid. U modelu Optima jsme tak někdejší prodeje více než zdvojnásobili.“ 

 

Sedminásobný nárůst prodejů elektrifikovaných modelů Kia 

 

Největšího prodejního růstu na evropských trzích dosáhla Kia v případě čistých elektromobilů a modelů s elektrifikovaným pohonem. Od počátku roku 2017 se podařilo prodat 16 002 kusů nového hybridního crossoveru Kia Niro, který se tak stal pátým nejlépe prodávaným modelem Kia v Evropě (po modelech Picanto, Rio, Sportage a vozů řady cee’d). 

 

V první polovině roku 2017 se pro elektrifikované modely Kia (včetně čistých elektromobilů) rozhodlo 18 804 zákazníků, oproti 2 398 vozům za prvních šest měsíců roku 2016 (nárůst na více než sedminásobek). Kromě modelu Niro má na prodejích podíl nový sedan Optima Plug-in Hybrid (428 kusů) a elektromobil Soul EV (2 272 kusů). 

 

Prodeje hybridů a elektrifikovaných modelů by měly v tomto roce ještě růst, neboť v průběhu léta začne prodávat nová Kia Niro Plug-in Hybrid a Optima Sportswagon Plug-in Hybrid – s vyšším podílem čistě elektrické jízdy s nulovými emisemi díky vyšší kapacitě baterií. Právě tyto modely napomohou automobilce Kia splnit globální cíl do roku 2020 snížit průměrnou flotilovou spotřebu paliva o 25 % oproti úrovni roku 2014. 

 

Počátkem tohoto roku byly uvedeny i dva nové kompaktní modely – zbrusu nové Rio a Picanto – přičemž v obou případech prodeje překonaly objemy předchůdců. Při započtení výběhového i nového modelu Rio vykázaly prodeje meziroční nárůst o 15,1 % (na 41 139 vozů), zatímco prodeje modelu Picanto ve třídě minivozů narostly meziročně dokonce o 23,2 % (na 34 880 vozů). 

 

Další zlepšení zaznamenaly i prodeje modelu Optima, na čemž má podíl nové karosářské provedení Sportswagon (kombi) a nové volby pohonu, včetně výkonné verze GT nebo varianty Plug-in Hybrid. Dosavadní letošní prodeje modelu Optima tak činí 8 371 vozů, což znamená meziroční nárůst o 153,8 % v porovnání se stejným obdobím loňského roku, kdy se prodávala Optima předchozí generace.

23.08.2017

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...