1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

ŠKODA AUTO dosáhla za první tři čtvrtletí provozního výsledku ve výši 469 milionů eur

skoda rapidŠKODA AUTO dodala za prvních devět měsíců roku 2020 zákazníkům na celém světě 721 900 vozů (-21,0 %). Po znovuotevření dealerství ve třetím čtvrtletí překonaly zářijové celosvětové dodávky automobilky úroveň minulého roku.

ŠKODA AUTO Group* dosáhla na konci září pozitivního provozního výsledku ve výši 469 milionů eur. Také další finanční ukazatele svědčí o celkové stabilizaci. I nadále je však silně ovlivňují dopady opatření přijatých proti šíření pandemie. ŠKODA AUTO zaznamenala za první tři čtvrtletí roku 2020 tržby ve výši přes 12 miliard eur, rentabilita tržeb činila 3,9 %.

Po velkém poklesu dodávek vozů i finančních ukazatelů společnosti ŠKODA AUTO v prvním pololetí, způsobeném rozsáhlými omezeními přijatými proti šíření koronaviru během první vlny pandemie, následovalo v uplynulém třetím čtvrtletí výrazné oživení. Díky opět stabilně fungujícím prodejním kanálům a na míru šitým restartovacím programům na jednotlivých trzích se automobilce podařilo dodat zákazníkům 295 200 vozů. Za první tři čtvrtletí dodala ŠKODA AUTO svým zákazníkům celkem 721 900 vozů, což ve srovnání se stejným obdobím minulého roku představuje pokles o 21,0 %. Důvodem poklesu bylo výrazné narušení trhů společně s výpadky ve výrobě, způsobené uzavřením českých výrobních závodů na 39 dní ve druhém kvartálu. Tyto výpadky se v České republice již do konce roku nepodaří nahradit, s ohledem na možná výrobní omezení, vyplývající z následků koronavirové pandemie. V září dodala automobilka zákazníkům celkem 104 600 vozů a překročila tak loňskou úroveň o 2,6 %. Provozní výsledek ŠKODA AUTO Group* za první tři čtvrtletí dosáhl hodnoty 469 milionů eur a rentabilita tržeb činila 3,9 %.

Klaus-Dieter Schürmann, člen představenstva společnosti ŠKODA AUTO za oblast financí a IT, zdůrazňuje: „Finanční výsledky za třetí čtvrtletí dokazují, že se naše maximální nákladová kázeň vyplácí. Také dodatečně zavedený krátkodobý program, vedoucí ke snížení nákladů a kapitálových výdajů, stejně jako opatření zaměřená na optimalizaci oběžných aktiv a likvidity, jsou účinná. Bedlivě dále sledujeme celosvětový vývoj situace v souvislosti s pandemií koronaviru. Podnikneme další kroky, abychom v maximální míře eliminovali finanční dopady stále se zpřísňujících opatření na zamezení dalšího šíření koronavirové pandemie.“

Střednědobé cíle i nadále platí, automobilka pokračuje v největší modelové ofenzívě ve své historii: na začátku září byl v Praze představen model ŠKODA ENYAQ iV s čistě bateriovým elektrickým pohonem. Prodej prvního sériového modelu značky ŠKODA, založeného na bázi modulární elektrifikované platformy (MEB) koncernu Volkswagen, bude zahájen na jaře příštího roku. Automobilka počítá s tím, že nové SUV přinese další pozitivní impulzy a nové zákazníky.

Člen představenstva společnosti ŠKODA AUTO za oblast prodeje a marketingu, Alain Favey, říká: „Za poslední tři měsíce se nám na mezinárodních trzích podařilo potvrdit náš úspěšný kurs. Naši dealeři podávají po celý rok vynikající výkony, aby i v této nelehké situaci poskytli našim zákazníkům co nejlepší péči. Účinek prokazují i naše restartovací programy – náš tržní podíl v EU dosáhl v září rekordní hodnoty 5,4 %, což představuje nárůst o 0,6 procentního bodu v porovnání s minulým rokem. Také objednávky a dodávky vozů zákazníkům v září překonaly úroveň loňského roku. Další vývoj prodejů bude rozhodující měrou záviset na průběhu aktuální vlny pandemie Covid-19. Spolehlivou prognózu pro čtvrté čtvrtletí proto v současné době nemůžeme odhadovat.“

12.11.2020

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...