1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Škoda Auto plánuje rozšíření závodu Vrchlabí na dvojnásobek

Skoda logo2Vrchlabí - Automobilka Škoda Auto plánuje rozšíření závodu na výrobu převodovek ve Vrchlabí na Trutnovsku na dvojnásobek.

Zatímco v nynějších prostorách může produkce dosáhnout maximálně 2000 převodovek denně, po rozšíření by kapacita továrny měla vzrůst na 4000 kusů denně. ČTK to zjistila z dokumentace, kterou automobilka předložila úřadům kvůli posouzení záměru rozšíření závodu z hlediska vlivu na životní prostředí (EIA). Automobilka tvrdí, že rozhodnutí o rozšíření závodu dosud nepadlo.

Škoda Auto záměr rozvoje Vrchlabí na dotaz ČTK podrobněji nekomentovala. "Rozšíření výroby například o další typy převodovek je do budoucna možné, ale žádné konkrétní rozhodnutí zatím v tomto směru nepadlo," odpověděl ČTK mluvčí Škody Auto Jozef Baláž. Závod se podle něj aktuálně koncentruje zejména na plánované postupné navyšování výrobní kapacity z 1000 na 1500 automatických převodovek denně.

V dokumentaci předložené úřadům automobilka uvedla zahájení rozšíření ve třetím čtvrtletí 2014 a ukončení v prvním čtvrtletí roku 2019. Rozšíření firma zdůvodnila budoucím růstem poptávky po automatických převodovkách v rámci koncernu Volkswagen. "Bez realizace posuzovaného záměru se zastaví kvalitativní i kvantitativní rozvoj závodu a v krátkém období by toto mohlo znamenat oslabení pozice tohoto závodu v rámci koncernu a ztrátu potenciálních zákazníku při dodávkách nových převodovek," stojí v dokumentu.

Plocha výrobní haly je nyní asi 4,3 hektaru a její výrobní kapacitu je možné rozšířit ze zatím povolených 1500 převodovek až na 2000 převodovek za den. Projekt rozšíření počítá s výrobou dalších 2000 převodovek denně. Nová kapacita má vzniknout v nové hale o rozloze asi 5,7 hektaru. Do nové haly přitom má být zakomponována i původní část vrchlabské továrny o rozloze 1,1 hektaru. Nová výrobní hala by měla těsně navazovat na tu nynější.

Radnice Vrchlabí podle starosty Jana Sobotky sice podrobnosti k záměru automobilky nezná, ale úvahy o rozšíření závodu vítá. "Prostor pro rozšíření továrny uvnitř areálu závodu je, záměr hodnotíme pozitivně," řekl. Rozšíření závodu by podle něj mohlo do Vrchlabí přinést výrobu i jiného typu převodovky než stávajícího modelu DQ 200. "Závod by pak nestál jen na jednom produktu. Přineslo by to větší stabilitu a jistotu zaměstnanosti," řekl starosta.

Rozšíření závodu by mohlo přinést několik stovek nových pracovních míst. U vstupu do areálu by totiž mělo vzniknout nové parkoviště pro 240 aut. Nyní závod zaměstnává asi 1000 lidí a patří k největším zaměstnavatelům na Trutnovsku. Okres má ale s hodnotou 8,5 procenta nejvyšší nezaměstnanost v hradeckém kraji, bez práce je na Trutnovsku asi 7000 lidí.

Výrobu dvouspojkové sedmistupňové automatické převodovky DQ200 zahájil vrchlabský závod loni v září po kompletní přestavbě za téměř 4,5 miliardy korun. Přibližně 40 procent výroby převodovek nyní z Vrchlabí směřuje pro potřeby Škody Auto. Zbytek jde ostatním továrnám koncernu Volkswagen, vedle Evropy i do závodů v Jižní Americe a Indii.

Převodovka z Vrchlabí patří k nejmodernějším v autoprůmyslu. "Nyní zavádíme synchronní kalení velkých ozubených kol. To není nikde na světě," řekl tento týden při vyhlášení výsledků ankety Město pro byznys ředitel vrchlabského závodu Ivan Slimák. Připomněl, že výroba je technicky velmi náročná. K možnosti výroby dalšího produktu uvedl, že závod a jeho osazenstvo se nejdříve musí "naučit stát na jedné noze".

Před přestavbou vrchlabský závod, jehož historie je dlouhá přes 100 let, montoval automobily, naposledy octavie druhé generace a roomstery. O výrobě převodovky ve Vrchlabí bylo v koncernu Volkswagen rozhodnuto na jaře 2011. Do té doby byla budoucnost závodu nejasná.

S rozvojem závodu Škody souvisí i veřejná podpora do zóny Vrchlabí ve výši asi 700 milionů korun. Hlavní část pohltí opravy silnic. Veřejné peníze půjdou i do výkupů pozemků, demolic, terénních úprav, výstavby protipovodňového kanálu. Vrchlabí si s pomocí dotace postaví i nový stadion, protože původní hřiště ustoupilo automobilce.

29.11.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...