1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Škoda začala v Číně vyrábět speciálně upravenou Škodu Yeti

skoda yetiM. Boleslav/Šanghaj - Automobilka Škoda Auto začala v těchto dnech vyrábět ve svém závodě v Číně vůz Škoda Yeti, který je speciálně upravený pro čínský trh.

Model má větší rozměry a klient si může objednat rezervní kolo, které je pak umístěno na pátých dveřích, uvedla firma v tiskové zprávě.

"Krátce po zahájení výroby evropského modelu v českém závodě značky Škoda v Kvasinách se nyní ve spolupráci s firmou Shanghai Volkswagen, dlouholetým partnerem společnosti Škoda, rozběhla výroba také v Číně," uvedla Škoda.

Nový model typu SUV se bude vyrábět stejně jako v Kvasinách i v Číně ve dvou variantách, městské a outdoorové. "Tam nový Yeti, s prodlouženým rozvorem o šest centimetrů, zároveň vyhoví potřebám čínských zákazníků, kteří požadují více místa na zadních sedadlech. Vedle klasických limuzín se v Číně jako vozy s řidičem stále více prosazují i SUV. Volitelně se montuje náhradní kolo na páté dveře zvenku," uvedla automobilka.

Yeti je po modelech Octavia, Fabia, Superb a Rapid pátým modelem značky, který se v Číně vyrábí. V roce 2014 přibude ještě nová generace modelu Octavia a nový Rapid Spaceback. Od zahájení prodeje před šesti lety bylo v čínských závodech firmy vyrobeno více než milion vozů značky Škoda. Na celkovém počtu deseti milionů vozů vyrobených v Číně od roku 1983, se tak Škoda podílí přibližně deseti procenty.

Od roku 2010 je Čína největším trhem automobilky Škoda. V roce 2012 dosáhla nového prodejního rekordu v podobě 235.700 vozů dodaných čínským zákazníkům. Od letošního ledna do října v Číně Škoda prodala 199.200 vozů, což je zhruba čtvrtina celkových prodejů značky.

V tuzemsku se bude Yeti prodávat od ledna 2014, zájemci si jej mohou už nyní objednávat. Omlazený Yeti má přepracovanou příď a záď, dostal ostré linie a hrany a nově tvarované světlomety. Přední mlhová světla už nemají kulatý, ale hranatý tvar a jsou umístěna níže v předním nárazníku. Model má k dispozici čtyři naftové a tři benzinové motory o výkonech od 77 do 125 kilowattů.

V říjnu Škoda v Evropě zvýšila prodej o 13,7 procenta na 55.700 prodaných vozů, v Číně klesly prodeje meziročně o šest procent na 21.500 prodaných aut.

Škoda Auto letos představila osm nových nebo přepracovaných modelů. Podle informací ČTK by příští rok, pravděpodobně na autosalonu v Ženevě, měla firma představit koncept většího sportovního užitkového vozidla (SUV). Podle Škody je toto auto vyvíjeno také pro lidi, kteří chtějí být vidět a upoutat pozornost. Pro pěti nebo sedmimístný vůz se spekuluje o názvu Snowman.

Škoda v roce 2012 dosáhla obratu 262,6 miliardy korun. Na celkovém exportu České republiky se podílí 7,3 procenta. Loni činil provozní zisk automobilky 449 milionů eur (11,5 miliardy Kč).

30.11.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...