1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Tesla investuje přes 3,6 miliardy USD do rozšíření výrobního komplexu v Nevadě

tesla car logoTesla Austin - Americký výrobce elektromobilů Tesla investuje přes 3,6 miliardy dolarů (zhruba 79 miliard Kč) do rozšíření svého výrobního komplexu v Nevadě. Součástí investice budou dva nové závody, jeden na výrobu nákladních elektromobilů Semi a druhý na výrobu nového typu bateriových článků.

Oznámila to firma. Nové závody vytvoří kolem 3000 pracovních míst, napsala agentura Reuters.

Plánované investice podle Reuters signalizují, že Tesla se konečně odhodlala k masové výrobě vozů Semi, které na jedno nabití ujedou zhruba 800 kilometrů. Šéf Tesly Elon Musk již v říjnu uvedl, že firma hodlá v roce 2024 vyrobit 50.000 vozů Semi.

V prosinci automobilka dodala několik těchto vozů americké nápojové firmě PepsiCo. Elektromobily Semi si objednaly i další významné podniky, například pivovar Anheuser-Busch, maloobchodní řetězec Walmart či zasilatelská společnost United Parcel Service (UPS).

Předsedkyně správní rady Tesly Robyn Denholmová v listopadu řekla, že za rok 2022 by firma mohla vyrobit sto vozů Semi. Lednová zpráva automobilky o produkci v loňském roce nicméně žádné údaje o výrobě těchto nákladních vozů neobsahuje.

Cena akcií Tesly v loňském roce klesla zhruba o dvě třetiny. Podle analytiků je hlavní příčinou fakt, že firma čelí rostoucí konkurenci a potýká se s problémy při výrobě ve Spojených státech i v zahraničí, zatímco její šéf věnuje až příliš mnoho času internetové firmě Twitter, kterou si koupil loni na podzim.

Tesla v loňském čtvrtém čtvrtletí dodala zákazníkům rekordních 405.278 vozů. Odbyt ale zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej v anketě společnosti Refinitiv odhadovali na 431.117 vozů. Za celý loňský rok Tesla dodala 1,31 milionu vozů, což je meziroční nárůst o 40 procent.

02.02.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...