1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Toyota chystá miliardové investice do výroby baterií v Japonsku a v USA

toyota logo on carTokio - Japonská automobilka Toyota Motor investuje až 730 miliard jenů (zhruba 129 miliard Kč) do výroby baterií v Japonsku a ve Spojených státech. Firma dnes uvedla, že tím reaguje na růst poptávky po bateriových elektrických vozidlech.

S výrobou chce začít mezi lety 2024 a 2026 a jejím cílem je zvýšit kapacitu výroby baterií v obou zemích až o 40 gigawatthodin (GWh).

Automobilka plánuje investovat zhruba 400 miliard jenů do svých továren a do továrny společnosti Prime Planet Energy & Solutions na západě Japonska. Prime Planet je společný podnik s firmou Panasonic Holdings. Dalších asi 325 miliard jenů má Toyota v úmyslu investovat do svého závodu Toyota Battery Manufacturing v americkém státě Severní Karolína.

Automobilky po celém světě teď vynakládají miliardy dolarů na posílení výroby baterií i elektromobilů, aby splnily náročnější požadavky na regulaci a ochranu životního prostředí.

Například americký stát Kalifornie plánuje do roku 2035 zakázat prodej aut na benzin a naftu, včetně aut hybridních. To je krok, který by se mohl rozšířit i do zbytku Spojených států a donutit ostatní automobilky k rychlejšímu rozvoji elektrických vozidel, poznamenala agentura Kjódó.

Japonská automobilka Honda Motor a jihokorejská společnost LG Energy Solutions v pondělí uvedly, že chtějí vložit 4,4 miliardy USD (přes 107 miliard Kč) do společného podniku na výrobu baterií pro elektrická vozidla ve Spojených státech.

07.09.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...