1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Toyotě kvůli nedostatku čipů a růstu nákladů klesl zisk o 42 pct.

toyota logo2Tokio - Japonské automobilce Toyota Motor Corp. klesl ve finančním prvním čtvrtletí provozní zisk o 42 procent na 578,66 miliardy JPY (104,7 miliard Kč). Mohly za to problémy v dodavatelském řetězci a růst nákladů. Vyplývá to z dnešního prohlášení společnosti.

Pokles zisku byl mnohem vyšší, než čekali analytici dotazovaní agenturou Refinitiv. Podle jejich odhadů se měl zisk snížil o 15 procent. Toyota několikrát snížila svůj měsíční výrobní cíl kvůli nedostatku čipů a uzavření továren v Číně v reakci na pandemii nemoci covid-19. Čistý zisk se za tři měsíce do konce března snížil o 17,9 procenta na 736,8 miliardy JPY. Prodej aut klesl o 7,8 procenta na 2,54 milionu. Tržby ale vzrostly o sedm procent na 8,5 bilionu JPY.

Podobně jako další výrobci aut se musí i Toyota vypořádat s růstem nákladů a obavami, že vysoká globální inflace sníží spotřebitelskou poptávku. Současné výrobní problémy pro Toyotu znamenají obrat, když v počátcích pandemie se jí naopak díky vysokým zásobám dařilo vzdorovat problémů v dodavatelském řetězci. V uplynulém čtvrtletí však musela třikrát snížit měsíční výrobní cíl a za původním plánem výroby zaostala o deset procent.

Navzdory slabému čtvrtletí automobilka potvrdila předchozí výhled provozního zisku a výroby aut na celý fiskální rok a díky poklesu jenu zvýšila výhled čistého zisku a tržeb. Čistý zisk za rok do konce března 2023 má činit 2,36 bilionu JPY místo původně uváděných 2,26 bilionu JPY a tržby 34,5 bilionu JPY místo 33 bilionů JPY. Celkem chce Toyota vyrobit 9,7 milionu vozů, napsala agentury Kjódó.

10.08.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...