1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Úřady v USA vyšetřují vzplanutí u elektrických vozů Tesla

tesla car logoWashington - Americký Úřad pro bezpečnost silniční dopravy (NHTSA) zahájil vyšetřování případů opakovaných vzplanutí baterií u elektrických sportovních vozů Model S firmy Tesla Motors.

Akcie výrobce jednoho z mála populárních elektromobilů od prvního požáru na počátku října prudce klesají.

NHTSA uvedl, že od 15. listopadu předběžně zkoumá možná rizika požáru baterií spojená s údery do spodku podvozku vozu. Poslední případ vzplanutí se odehrál 7. listopadu v americkém státě Tennesse poté, co vůz přejel přes upadlou vlečnou součástku, která proděravěla kryt souboru lithio-iontových baterií. By to třetí případ požáru tohoto vozu od počátku října.

Akcie Tesly v neoficiálním obchodování před otevřením amerických burz klesly o osm procent a od října ztrácejí přes 40 procent. Od počátku roku ale zachovávají í zhruba čtyřnásobný růst.

Tesla prodala ve třetím čtvrtletí rekordních více než 5500 svých sedanů Model S, které uvedla na trh loni. Za celý rok chce firma prodat 21.500 vozů, téměř desetinásobek loňského počtu. Model S stojí od 70.000 dolarů (asi 1,4 milionu Kč) nahoru a firma chce příští rok pracovat na novém voze pro masový trh za zhruba 35.000 dolarů.

Výkonný šéf Tesly Elon Musk dal minulý týden najevo, že firma "rozhodně" své vozy modelu S nestáhne do servisů nebo z trhu. Argumentoval tím, že srovnatelný počet požárů u benzinových aut je mnohem vyšší.

Teoreticky může rozhodnout o stažení automobilu z trhu vláda poté, co úřad NHTSA uzavře své vyšetřování. Pokud by to firma odmítla, může ji vláda pohnat před soud.

20.11.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...