1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Ve ŠKODA AUTO nasadili nejnovější logistické roboty slovenského výrobce

Skoda logo2Žilina - Inteligentní řízení, propojení přímo na výrobu, pokročilá orientace díky synchronizaci reálného a virtuálního světa. Takovými vlastnostmi se vyznačují nejmodernější typy logistických robotů z portfolia žilinské technologické společnosti CEIT, které aktuálně ve svých závodech nasadil největší český výrobce automobilů.

Bezobslužné robotické vozíky již nepotřebují magnetickou pásku na podlaze průmyslové haly. Společnost ŠKODA AUTO, lídr v zavádění inovací Industry 4.0 na českém trhu, do svých logistických procesů implementovala více než 130 takových moderních robotů.

Nové logistické tahače využívají pokročilou úroveň řízení a navigace. Skenují prostředí a statické objekty v hale, přičemž dráhy jsou reprezentovány virtuálně, v softwarovém prostředí. Systém importuje půdorys místa nasazení a synchronizuje reálný a virtuální svět. Magnetická páska tak již není potřebná. Navigace a řízení se v ještě větší míře přesunuly do virtuálního světa a představují další významný krok v inovacích interní logistiky největší české automobilky. "Neustále se snažíme inovovat, optimalizovat transportní procesy a zefektivňovat tok materiálu, a to stále pokročilejší automatizací," říká David Strnad, vedoucí Logistiky ŠKODA AUTO. Jak doplnil, přechodem k novému typu navigace již nejsou potřebné zásahy do podlahy a výrazně se také zvyšuje flexibilita při úpravě drah.

"Robotické vozíky jsou přímo propojeny na jednotlivá pracoviště v hale a okamžitě se přizpůsobují aktuální situaci, čímž se zvyšuje produktivita. K montážní lince je materiál přivezen přesně v době jeho potřeby," vysvětluje Peter Mačuš, technický ředitel CEIT. Podle jeho slov systém vyhodnocuje dopravní podmínky a předává informace důležité pro rozhodování a řízení jednotlivých částí logistického procesu a logistických prostředků. Zároveň shromažďuje informace pro pozdější analýzu a optimalizaci logistiky. Monitorování umožňuje přehledné zobrazení stavu a pozice jednotlivých logistických prostředků. Manažeři logistického procesu navíc mohou ovlivňovat jednotlivé prvky v reálném čase.

ŠKODA AUTO tímto projektem potvrdila dlouholetou spolupráci se společností CEIT při automatizaci interní logistiky. První tahač, včetně automatických periferií, začal jezdit v montážní hale automobilky již v září roku 2011. Od té doby společnost dodala do závodu desítky robotických vozíků s množstvím speciální techniky. Zvyšují produktivitu logistiky, do hal přinesly vyšší úroveň automatizace, spolehlivosti, flexibility, a hlavně bezpečnosti při manipulaci s nákladem. Součástí aktuální flotily je i nový typ robotického vozíku s nosností až do šesti tun. Logistický systém doplňují automatické periferie, které slouží k přepravě a překládání nákladu.

16.09.2020

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...