1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Vláda USA prodala s velkou ztrátou úvěr pro automobilku Fisker

fisker-logoWashington - Americké ministerstvo energetiky prodalo s vysokou ztrátou svou pohledávku za krachujícím výrobcem elektrických automobilů Fisker investičnímu holdingu Hybrid Technology.

Ztráta 139 milionů dolarů (2,8 miliardy Kč) je podle agentury AP druhá nejvyšší, jakou vláda prezidenta Baracka Obamy utrpěla v rámci svého kontroverzního programu podpory "zelené energie" po krachu výrobce solárních panelů Solyndra.

Fisker dostal od vlády v roce 2009 úvěrovou garanci na 529 milionů dolarů a vyčerpal z ní 192 milionů, dokud mu v roce 2011 vláda čerpání pro neplnění podmínek zastavila. Před pátečním prodejem pohledávky vláda z úvěru získala zpět 28 milionů dolarů a zbylou půjčku prodala za 25 milionů dolarů společnosti Hybrid Technology.

Fisker vyrobil zhruba 2500 sportovních vozů Karma, loni ale produkci zastavil. Vládní podpora byla určena k obnovení výroby na uzavřeném závodě společnosti General Motors ve státě Delaware. K tomu ale nikdy nedošlo a místo toho vyráběl Fisker Karmu ve Finsku. Od soukromých investorů získala firma asi 1,2 miliardy dolarů.

Hybrid Technology uvedla, že odkoupení vládní pohledávky je prvním krokem k obnovení výroby vozů Karma a k vývoji dalších elektrických hybridů. Fisker se s investiční skupinou dohodl na svém převzetí a podal u soudu žádost o přijetí do režimu ochrany před věřiteli.

Obamova vláda ztratila na podpoře Solyndry, která zkrachovala v roce 2011, celkem 528 milionů dolarů. Případ se stal pro Obamovy kritiky hlavním příkladem klientelismu a korupce v rozdělování podpory spřízněným výrobcům zelených technologií.

Fisker původně počítal s roční produkcí až 100.000 vozů. Domácí prodej jeho Karmy se však pohyboval jen ve stovkách kusů ročně a celkem jich firma prodala zhruba 1600. Od poloviny loňského roku už Fisker žádný vůz nevyrobil.

25.11.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...