1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Volkswagen podle předběžných údajů výrazně zvýšil čtvrtletní provozní zisk

vwWolfsburg - Německý automobilový koncern Volkswagen, jehož součástí je rovněž Škoda Auto, zvýšil v letošním prvním čtvrtletí provozní zisk na zhruba 8,5 miliardy eur (přes 200 miliard Kč) ze 4,8 miliardy eur před rokem. Vyplývá to z předběžných výsledků, které dnes firma zveřejnila. Nárůstu zisku nezabránil ani výrazný pokles odbytu.

Volkswagen v předběžné výsledkové zprávě uvedl, že začal pociťovat dopady války na Ukrajině na měnové kurzy, ceny komodit a dodavatelský řetězec. Upozornil, že na zisku se v prvním čtvrtletí velkou měrou podílely nástroje, kterými se zajišťuje před výkyvy v cenách komodit. Podrobnější hospodářské výsledky hodlá firma zveřejnit 4. května.

Podle Volkswagenu je nyní obtížné předpovídat důsledky dalšího pokračování války na Ukrajině. "Stále tu existuje riziko, že další vývoji války na Ukrajině bude mít negativní dopad na podnikatelské aktivity skupiny Volkswagen," uvedla automobilka. Upozornila, že by se mohla nadále potýkat také s negativními dopady pandemie covidu-19 a nedostatku součástek, zejména polovodičů.

V samostatné zprávě o dodávkách automobilů zákazníkům koncern uvedl, že jeho celkový odbyt se v prvním čtvrtletí meziročně snížil o 21,9 procenta na 1,898 milionu vozů. Odbyt samotné Škody Auto podle této zprávy klesl o 25,4 procenta na 186.200 vozů.

Volkswagen začátkem března oznámil, že až do odvolání zastavuje výrobu aut v Rusku. Samotná Škoda Auto uvedla, že přeruší výrobu ve svých ruských závodech v Kaluze a Nižním Novgorodu a zastaví také export aut do Ruska.

25.04.2022 Zdroj: ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...