1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Volkswagen prý uvažuje o výstavbě továrny v Polsku

volkswagen logo1Berlín - Německá automobilka Volkswagen uvažuje o výstavbě nové továrny v Polsku. Agentuře Reuters to řekly zdroje obeznámené se situací. Konečné rozhodnutí ale podle nich firma ještě neučinila.

Polský list Puls Biznesu napsal, že by projekt vyžadoval investici kolem jedné miliardy eur (přes 27 miliard korun) a vytvořil by 3000 pracovních míst.

Továrna by podle zdrojů vyráběla velké dodávkové automobily Crafter a umožnila by firmě výrazně snížit výrobní náklady. Volkswagen již vyrábí užitkové automobily Caddy a T5 nedaleko polského města Poznaň.

Volkswagen uvedl, že zkoumá možnosti výroby vozů Crafter v různých zemích. Důvodem je blížící se konec dohody o spolupráci s konkurentem Daimler, který od roku 2005 pro Volkswagen vyrábí automobily Crafter v Německu.

Volkswagen, jehož součástí je i česká Škoda Auto, je největší automobilkou v Evropě. Do roku 2018 se hodlá stát největším výrobcem automobilů na světě.

Polský ministr hospodářství Janusz Piechociński minulý týden řekl, že některý z velkých mezinárodních automobilových koncernů tento měsíc představí plány na výstavbu velké továrny v Polsku. Odmítl však sdělit jméno podniku.

Výstavba závodu by podle ministra mohla začít už v březnu. "Šest měsíců jsme na tom tvrdě pracovali," řekl Piechociński. Dodal, že továrna bude postavena na "zelené louce" a k výrobě aut bude z velké části využívat součástky polského původu.

V Polsku nyní vyrábí auta kromě Volkswagenu také italská společnost Fiat a rovněž největší americká automobilka General Motors. Produkce automobilek se podílí zhruba sedmi procenty na celkové průmyslové výrobě v Polsku. Téměř 99 procent automobilů vyrobených v Polsku směřuje do zahraničí, zejména do ostatních evropských zemí.

16.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...