1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Volkswagen vybuduje ekosystém baterií pro elektrická vozidla v Indonésii

volkswagen logo1Jakarta - Největší evropská automobilka Volkswagen vybuduje ekosystém baterií pro elektromobily v Indonésii. Naváže partnerství s indonéským těžařem niklu Vale, americkým výrobcem aut Ford Motor a s čínským producentem bateriových minerálů Zhejiang Huayou Cobalt. Uvedl to indonéský ministr pro investice Bahlil Lahadalia.

 

Automobilky Indonésii vyhledávají kvůli surovinám pro výrobu baterií do elektromobilů, které tvoří asi 40 procent z jejich ceny. Snaží se tak snížit náklady a zacelit mezeru vytvořenou mezi nimi a americkým výrobcem elektromobilů Tesla, uvedla dnes agentura Reuters.

Ministr v neděli řekl, že Volkswagen bude spolupracovat s firmou PT Vale Indonesia, dále s Fordem, Huayou, francouzským těžařem Eramet a několika indonéskými společnostmi, jako je Merdeka Gold Copper, což je mateřská společnost Merdeka Battery, a energetická firma Kalla Group. Partnerství by mělo sestávat ze společných podniků a dodávek surovin.

Ford v březnu podepsal finální investiční dohodu se společnostmi Vale a Zhejiang Huayou Cobalt o výstavbě závodu na zpracování niklu v Indonésii za 4,5 miliardy USD (95,7 miliardy Kč). Pro Ford je to první investice v této asijské zemi.

Volkswagen minulý měsíc uvedl, že plánuje do pěti let investovat 180 miliard eur (3,8 bilionu Kč) do výroby baterií, získávání surovin a dalších projektů.

Indonésie má největší zásoby niklu na světě. Země se snaží rozvíjet navazující průmyslová odvětví pro tento kov a má ambice časem vyrábět i baterie a elektromobily. Indonéská vláda od roku 2020 zakazuje vývoz nezpracované niklové rudy, aby zajistila dodávky pro stávající i potenciální investory.

21.04.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...