1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Výroba šetrná ke zdrojům: Nová servo-lisovací linka PXL II již běží v plném provozu

skoda-octaviaMladá Boleslav – ŠKODA AUTO v Mladé Boleslavi uvedla do plného provozu vysoce moderní servo-lisovací linku PXL II. Lisovací linka poprvé umožní i lisování velkých hliníkových dílů. Denně tady vznikne až 23 000 výlisků pro různé modely.

PXL II umožní výrazně pružnější výrobní proces a oproti běžným systémům sníží spotřebu energie o 15 procent. Představuje tak důležitou součást ekologické strategie ,GreenFuture‘. V souvislosti s novou lisovací linkou vytvořila automobilka v Mladé Boleslavi také 140 nových pracovních míst.

„Nová lisovací linka je důležitou součástí naší ekologické strategie ,GreenFuture',  která se soustřeďuje na mimořádně ekologickou výrobu, šetrnou k přírodním zdrojům a úsporné vozy,“ říká Michael Oeljeklaus, člen představenstva společnosti ŠKODA AUTO zodpovědný za oblast výroby a logistiky. „V trvalém provozu se v porovnání s běžnými lisovacími linkami ušetří až 15 procent energie. Zařízení patří mezi nejmodernější svého druhu v Evropě,“ dodává Oeljeklaus.

Nová linka PXL II je vedle servo-mechanické lisovací linky PXL I, uvedené do provozu v roce 2013, už druhou lisovací linkou v hlavním výrobním závodě v Mladé Boleslavi. Obě patří mezi nejmodernější linky svého druhu v Evropě. V celém koncernu Volkswagen existuje pouze 20 lisovacích linek tohoto typu. Energie, uvolněná během lisování v lince PXL II, se rekuperuje a znovu použije v dalším výrobním procesu.

Nová lisovací linka umožňuje také mimořádně pružnou výrobu: na více než 14 decentrálně pracujících servomotorech je možno tvarovací energii dle potřeby nastavovat a regulovat. Dalšími přednostmi je snadná obsluha a výrazně kratší přeseřizovací časy – výměna sady lisovacího nářadí se vyžádá necelé dvě minuty. Každý z až 23 000 výlisků, které se denně vyrobí v nové lisovací lince, poté prochází kontrolou kvality.

Stavební práce na hale 4 s plochou 11 600 čtverečních metrů byly zahájeny koncem roku 2015. Na jaře roku 2016 byla linka, vážící 3 000 tun, přepravena z Erfurtu do Mladé Boleslavi. První etapu, dlouhou 561 kilometrů, absolvovala lisovací linka lodí po Labi až do Mělníka. Na posledních 195 kilometrech na cestě do cíle byla linka PXL II rozložena na 40 kamionů. V prosinci 2016 byla nová lisovací linka uvedena do zkušebního provozu.

ŠKODA sází na ekologickou výrobu a vozy s nízkou spotřebou
Své ekologické aktivity sloučila ŠKODA do své strategie ,GreenFuture‘. Investice, jako je nová a k přírodním zdrojům šetrná lisovací linka, patří do oblasti ,GreenFactory‘. Při výrobě vozů se přesně měří a optimalizují ukazatele, jako je spotřeba vody a energie nebo množství odpadu, vznikající na jeden vyrobený vůz. Totéž platí i pro emise CO2 a takzvaných těkavých organických sloučenin (VOC), které vznikají například při lakování karoserií. U těchto faktorů dosáhla ŠKODA jen v minulých šesti letech snížení vlivu na životního prostředí o 45,8 procenta, přičemž redukce vlivu na životní prostředí je v posledních letech čím dál intenzivnější. Druhý pilíř ,Green Product‘ staví do popředí nové vozy značky ŠKODA. Ty se už dnes například vyznačují mírou recyklovatelnosti ve výši 85 procent hmotnosti vozu.

Aby automobilka tento pozitivní trend dále urychlila, stanovila si ambiciózní ekologické cíle. Podle nich sníží ŠKODA do roku 2018 vliv své výroby na životní prostředí na polovinu hodnoty z roku 2010. Příslušný balík opatření se vztahuje na všechny oblasti podniku. Automobilka tak například snížila spotřebu proudu pomocí pohybových čidel, řídicích systémů osvětlení ve skladech, i novou koncepcí osvětlení na místech nakládky. Lze zmínit i speciální olejové filtry, s jejichž pomocí lze potřebná maziva používat po delší dobu.

11.04.2017 TASR

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...